– Jeg visste ikke helt hva jeg ville begynne å studere etter videregående og hadde lyst til å ta et friår med reising. Australia har alltid vært nummer én på reiselisten, sier Thea Kristiansen Bjørk (19) fra Melbu i Nordland.

I mai ifjor, da hun nesten var ferdig med videregående, fikk hun beskjed om at hun hadde fått studieplass på Gateway College i Sydney våren 2013. Noen uker etterpå kom kontrabeskjeden. Studiet skulle legges ned, grunnet få søkere.

– Jeg ble veldig skuffet. Når jeg hadde planlagt i flere måneder var det en kjip beskjed å få, sier hun.

Taper penger
120.000 personer søkte seg til høyere utdannelse i år gjennom Samordna opptak. For kort tid siden fikk de svar på om de har kommet inn på studiet de ønsket seg. De private utdannelsesaktørene, som tilbyr fortløpende opptak til studier i utlandet, forbereder seg på storinnrykk fra ungdommer som må legge om planene.

Samtidig sliter den eldste private aktøren som tilbyr studier i utlandet. Gateway Colleges omsetning falt med nesten 30 prosent fra 2011 til ifjor, fra 73 millioner kroner til 52. Resultatet før skatt ble et underskudd på 3,2 millioner kroner, også det er en forverring fra 2011. Egenkapitalen er nesten borte.

 

– Resultatet for 2012 var som forventet. Vi har lagt bak oss en omstillingsprosess, blant annet med en restrukturering av fagporteføljen. Det vil si at studietilbudene vi tilbyr i samarbeid med høyskolene er noe færre enn tidligere, skriver daglig leder og eier i Gateway College, Hege Oleivsgard, i en epost.

Fremover skal selskapet konsentrere satsingen, og Oleivsgard sier særlig New York har overtatt deler av fagporteføljen fra Sydney.

«Kopierer modellen»
Gateway samarbeider med høyskolene i Telemark, Ålesund og Sogn og Fjordane. Selskapet har det administrative ansvaret for studieoppholdet i utlandet, mens høyskolene har ansvar for å kvalitetssikre innholdet. Skolepengene er nesten 40.000 kroner i semesteret, og studentene kan få støtte av Lånekassen. Samtidig får høyskolene penger fra Kunnskapsdepartementet for hver student som avlegger studiepoeng i løpet av utenlandsoppholdet.

Les også: Han studerer i Finnmark, men har aldri vært der

De siste årene har flere lignende aktører kommet på markedet. Gateway peker på økt konkurranse som én av årsakene til nedgangen.

– Gateway College ble etablert for 20 år siden. Siden da har det kommet aktører i markedet som kopierer det vi setter opp, både innenfor valg av studiesteder og fag, skriver Oleivsgard.

Gateway venter fortsatt driftsunderskudd i år, men styret skriver i årsberetningen at det mener selskapet vil oppnå positive resultater fra og med 2014. Oleivsgard sier de har «meget god kontroll på tallene fremover» og at de har 400 søkere til høsten, det samme som høsten 2012. Til våren har de 450 søkere.

Ex.phil., safari og barnehjem
I stedet for ex.phil.- og engelskstudier i Sydney, fikk Thea Kristiansen Bjørk tilbud om å dra til en annen av Gateways destinasjoner, med rabatt på 10.000 kroner.

– Jeg var egentlig ganske likegyldig. for jeg hadde så veldig, veldig lyst til å dra til Australia. Men etter mye frem og tilbake, og etter å ha sjekket litt, ble det et lignende studium i Cape Town, sier hun.

Nå er hun hjemme igjen, og angrer ikke.

– Cape Town er en veldig fin by. Det var mange turer vi kunne melde oss på. Vi var på safari, surfetur, barnehjem og hoppet i fallskjerm. Det var også skole så å si hver dag.

Bjørk har bestemt seg for å studere til lektor i språk i Trondheim. På papiret har Bjørk vært student ved Høyskolen i Telemark dette semesteret – uten å ha vært i fylket.

– Vurderte du Telemark etterpå?

– Nei, men det er mest fordi jeg hadde lyst til å studere i Trondheim, og har sett for meg det lenge. Vi fikk ikke noe spesiell informasjon om videre studier i Telemark etterpå.

 

Dreining mot vest

– Australia er fortsatt viktig for oss, men det er et tydelig skifte fra sørover til vestover. USA har blitt enda mer populært, sier Flavia Forster, daglig leder i Kilroy Norway.

Også Kilroy Norge, som retter seg spesielt inn mot ungdom, opplevde et fall i omsetningen ifjor. Dette gjelder imidlertid for reiseselskapet som helhet. Forster vil ikke oppgi detaljerte tall for Kilroy Education.

– Nedgangen skyldes primært organisasjonsendringer og nytt personal. Kilroy Education har hatt en forsiktig vekst de siste årene og leverer gode resultater for selskapet, sier Forster.

Kilroy samarbeider med skoler i utlandet, og går ikke ut med konkrete søkertall for høsten. Forster sier det er «et par hundre».

Ifølge Forster er tiden etter at Samordna opptak-svarene kommer, og utover høsten, den travleste på året. Da planlegger studentene reiser og studier på nyåret.

– Det kan trygt kalles storinnrykk for oss, sier hun.



Svensker via Telemark til Costa Rica

Et nystartet selskap tilbyr språkstudier i Costa Rica i samarbeid med Høyskolen i Telemark.

Etter et pilotsemester med fire studenter hos vertsfamilier, har daglig leder og eier Fredrik Carstens i StudyAmericas begynt å markedsføre studiet i Sverige for å rekruttere flere studenter.

Også disse skal på papiret studere i Telemark.

– Sverige er jo dobbelt så stort som Norge. Det hadde vært interessant å ta en bit av det markedet. Men foreløpig har vi ikke fått noen søkere derfra.

Viserektor for utdannelse Jarle T. Bjerkholt ved Høgskolen i Telemark sier han ikke kjenner til StudyAmericas markedsføring av studiet i Sverige. Høyskolen er også én av Gateways samarbeidspartnere.

– Høgskolen i Telemark har drøyt 260 studenter ute på ulike typer avtaler, med New York som det største studiestedet. Det er en forsvinnende liten andel av det totale studenttallet vårt på 6500, sier Bjerkholt.



Opplever jevn økning

– Jeg tror det er et jevnt stigende marked. Men samtidig så er det særdeles viktig å levere kvalitet i alle ledd. I Sydney kunne vi hatt flere studenter men vi valgte å sette et øvre tak for å kunne levere et god studieprodukt, sier Vemund Nordvik, styreleder i GoStudy.

Siden 1999 har selskapet fra Bergen «flyttet klasserommet» fra Norge til utlandet for reiselystne unge nordmenn. Via Høgskolen i Nesna tilbyr selskapet studier som ex.phil. og personlig trener på Bali, karibisk kultur og musikk på Cuba, og idrett i Sydney. Totalt drar i underkant av 600 studenter ut gjennom selskapet.

– Nesna stiller med lærerkrefter på lærestedene rundt om i verden. Det er en trygghet for alle parter om at kvaliteten holdes oppe, forteller Nordvik.

GoStudy hadde et negativt årsresultat i 2011. Ifjor hadde selskapet en inntektsøkning på cirka 12 millioner kroner, som gjorde at selskapet gikk med overskudd. Nordvik er eneeier i selskapet, men sier at han ikke har tjent noe særlig på det.

Studentene på Høgskolen i Finnmark og Universitetet i Tromsø kan dra utenlands gjennom Study Away. Nina Karlsen, medeier og daglig leder, forteller om økt konkurranse.– Vi ser at det har vært en kraftig utvikling i markedet de siste årene, og som en liten aktør har vi merket konkurransen. Vi sender imidlertid totalt ut flere studenter kommende semester, enn foregående semestre, og kan derfor ikke si at vi merket den rapporterte nedgangen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.