Norge er alene i Europa om å tilby gratis høyere utdanning til alle, og universitetene melder nå om et rush av søknader fra utenlandske studenter.

– Pågangen av søkere til høyere utdanningsinstitusjoner i Norge gir administrative utfordringer, sier Ola Stave, generalsekretær i Universitets- og høyskolerådet, til Vårt Land.

Statistikken viser stor vekst i utenlandske studenter som søker seg til Norge. Masterprogrammene ved Universitetet i Oslo har i år 60 prosent flere utenlandske selfinansierte søkere enn i fjor. NTNU i Trondheim har en økning på 45 prosent.

– Det blir et spørsmål om hvordan vi skal håndtere søkermassen. Ikke alle som søker er kvalifiserte, og det kan i mange tilfeller være vanskelig å verifisere papirer. En økning i søkere krever ressurser som vi ikke har, sier Stave.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) er klar over utviklingen.

– Jeg ser en utfordring her, og vi ser på nå hva vi kan gjøre. For eksempel vurderer vi et nasjonalt opptakskontor for masterstudier, sier Aasland.

Ifølge en rapport fra European University Association er det ventet at finanskrisen i Europa rammer tilskudd til høyere utdanning.

– Det er all grunn til å tro at kuttene i Europa vil gjøre Norge mer attraktivt som studieland, sier forsker Bjørn Stensaker ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).

Han tror fag som økonomi og medisin vil merke mest pågang, noe som igjen kan gjøre at konkurransen om studieplassene blir enda hardere.

Les også: 6.100 flere studenter ifjor

<b>Her får du lettest jobb i 2011</b>

<b>- Mange kaster opp, blir søvnløse og har det ille</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.