- Paradoksalt nok føler jeg faktisk at det er først nå etter at jeg har sagt opp og vet at jeg skal slutte, som det endelig er blitt litt lettere å få en god tone med sjefen, sier Linda Baginski.

Hun jobber med planlegging av flyvedlikehold i ett av flyselskapene på Gardermoen. Etter over fem år i stillingen slutter hun for å begynne i ny jobb 1. mai i Forsvarets logistikkorganisasjon på Kjeller på Romerike. I løpet av disse årene har hun hatt tre sjefer.

- Det som har hatt mest påvirkning på beslutningen min om å si opp, er at jeg ikke har klart å komme godt overens med den sjefen jeg har nå. For meg er en god sjef tydelig i kommunikasjonen og fysisk tilstedeværende når det er behov for det, men jeg opplever ikke at min sjef har vært god nok på disse områdene, sier Baginski.

Hun understreker at hun ikke ønsker å sverte ledelsen der hun jobber.

- Kort sagt handler det om at kjemien mellom oss ikke stemmer, sier hun.

Hun er langt ifra den eneste som velger å gå på grunn av kjemikrasj med overordnede:

Nesten annenhver danske har byttet jobb på grunn av misnøye med ledelsen, viser en undersøkelse foretatt av analysebyrået Wilke.

- Dårlig ledelse får folk til å flykte
- Ledelsen er en ekstremt viktig del av folks psykiske trivsel på arbeidsplassen. Dårlig ledelse får folk til å flykte, sier arbeidspsykolog Anton Eg ved Arbejdspsykologisk Center til Avisen.dk.

Misnøye med ledelsen har fått hele 45 prosent av de spurte til å skifte jobb minst én gang. 15 prosent av disse har skiftet jobb flere ganger.

Ekspertene understreker imidlertid at det skal "to til for å danse tango".

- Min erf#229 fra mange år i rådgivningsbransjen sier at dette typisk går begge veier. Det er ofte uenigheter rundt noe faglig eller strategiske beslutninger som fører til oppsigelser, sier soussjef Birgitte Meisner Nielsen i HR & Arbejdsmiljø.

Hun peker også på at tallene er et uttrykk for et fleksibelt arbeidsmarked der folk ikke er tvunget til å bli i en stilling de mistrives i.

- Og det er positivt, sier hun.

 

- Må to til for å skape dårlig kjemi
Tim Rosenkilde har gjennomført nærmere 4000 rådgivningssamtaler rundt jobb og karriere, og har bidratt som omstillingsrådgiver for hundrevis av ledere som skal nedbemanne i ulike bedrifter. I dag er han ansvarlig for outplacement (Jobb & Karriere) i Impact AS, som er totalleverandør av HR-tjenester. Han er ikke overrasket over at så mange velger å si opp jobben på grunn av uenighet med ledelsen.

- Men det er lett å skylde på sjefen i stedet for å gjøre noe med sin egen situasjon, og jeg er enig i at det må to til for å skape en dårlig kjemi. Jeg stusser også litt hvis én og samme person har byttet jobb flere ganger på grunn av uenighet med sjefen, sier Rosenkilde, og viser til de 15 prosentene i den danske studien.

Han tror imidlertid at de norske tallene kan være enda høyere:

- En undersøkelse fra 2012 kalt European Employee Index viste at land med mer maskuline, prestasjonsorienterte lederstiler var mindre kritiske til ledelsen enn land med mer feminine lederstiler, som blant annet Norge. Svakheten som viser seg er at manglende styring og mangel på detaljorientering gjør oss mer misfornøyde. Norske ledere er redde for å være tydelige, de sliter med å ta tøffe beslutninger og er redde for ikke å bli likt - men paradokset er at medarbeiderne savner klarere retningslinjer og mer konkrete mål, utdyper Rosenkilde.

- Hvordan kan man takle denne utfordringen som sjef?

- Jeg tror man må sørge for å være en tilstedeværende leder som lar alle si sin mening, samtidig som man kan skjære igjennom og ta beslutninger og sette klare mål for virksomheten, sier han.

Les også: 15 ting som gode sjefer gjør - hver dag

<b>Y-faktoren som er bra både for deg og sjefen </b>

<b>Drømmemedarbeideren er eldre enn du tror</b>

<b>De beste rådene for å få høyere lønn</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.