Tunge skyer ute, myke gulvtepper inne. Og mellom gulvteppene: Rullende trapper med neonlys. De surrer tomme avgårde, for klokken er fem minutter på åpningstid, og det er fortsatt morgen. Utenfor hovedinngangen til Norges eldste kjøpesenter Kløverhuset står noen utålmodige potensielle kunder som vil inn.

– Vent til klokken er akkurat ti med å åpne, sier Morten Mørken (27) inn i mobiltelefonen.

– De siste minuttene er viktige for butikkene.

Senterlederen Mørken har allerede avholdt morgenmøte med representanter for de 35 butikkene som holder til i Kløverhuset, han har skrittet opp baktrapper, stått utålmodig ned rulletrapper, snakket norsk-engelsk med håndverkere, sjekket alle senterets kundetoaletter, og skrudd på Rihanna over høyttaleranlegget. Med én hånd. Med den andre har han planlagt møter, svart på spørsmål, tekstmelding, telefon, tekstmelding.

 

Fra student til skjerpet
«Hva gjør du når en kjøpmann på 50 er uenig med deg om hvordan man skal drive butikk, og du må overtale ham?»

Det var det første spørsmålet Mørken fikk på jobbintervjuet for stillingen som markedsansvarlig i Kløverhuset i 2008. Mørken fikk jobben. Ett år senere ble han ferdig med bachelorgraden, og i 2010, som 25-åring, fikk han stillingen som senterleder på Kløverhuset. Butikkene på senteret omsatte ifjor for 256 millioner kroner. Det var en liten nedgang fra rekordåret 2010 med 260 millioner kroner i omsetning. Nedgangen skyldtes veiarbeider på gateplan ved senteret. I år regner senteret med rekordomsetning, delvis som følge av åpning av nye butikker i september.

– Helt i starten tror jeg mange var veldig skeptiske. Jeg ser jo, og så, ikke så veldig gammel ut. Sannsynligvis trodde de jeg hadde litt å gå på før jeg var klar, sier Morten Mørken.

– En 50-åring kan si at «dette kan jeg». Jeg kunne si «dette har jeg lest om på BI». Det er kanskje ikke like lett å selge seg inn når man er 25 som når man er 50.

– Helt i starten tror jeg mange var veldig skeptiske. Jeg ser jo ikke så veldig gammel ut. Morten Mørken (27), senterleder for Kløverhuset

Men Mørken mener at han fortsatt ikke har støtt på problemstillingen fra jobbintervjuet.

– Jeg har aldri kranglet skikkelig med noen på de fire årene jeg har jobbet for Kløverhuset. Jeg kjenner butikkeierne godt, og jeg er veldig klar på at det er de som kan mest om butikkdrift. Enkelte butikkeiere har drevet butikk i 30 år, kanskje i generasjoner. Da passer det ikke at jeg kommer inn og forteller dem hvordan de skal drive butikk. Men det er jeg som styrer når det gjelder markedsføring og arrangementer på senteret, sier han.

- Er yngre ledere mer stresset enn eldre?

- Jeg er enig i at nye inntrykk, vaner, ansvarsområder, kombinert med forventninger kan utløse stress. Samtidig tror jeg det er like mange over 35 som er i fare for å bli stresset i jobben, men at disse kanskje er flinkere til å håndtere det. Selv merket jeg at stressymptomene først meldte seg hvis jeg følte at jeg ikke hadde oversikt eller kontroll over større arrangementer som nærmet seg. Så lenge man er forberedt, lytter til kroppen og har hodet over vannet, tror jeg ikke det har noe å si om man heter Helge Lund eller Morten Mørken, sier han.

 








Økonomisk motivert






Opprykk
Klokken er som oftest fem om morgenen når Stian Skreden Andersen står opp for å dra på jobb og åpne Kiwi-butikken på Haugsneset i Os utenfor Bergen. Bilveien ligger stille langs fjorder og åssider når han kjører til jobb. Det gjør den også når han har kveldsvakt og kjører hjem klokken halv tolvtolv. Tiden imellom bruker han i kassa, på lageret, på kontoret, men bare en halvtime om dagen, ved kjøledisken, og på gulvet langs butikkhyllene når han pakker ut varer.

– En eldre sjef ville kanskje brukt mer tid på kontoret. Jeg liker å være ute i butikken, å vise folk hvordan de skal gjøre ting, og å ha en finger med i det meste, sier Skreden AndersenStian.

For ett år siden – 21 år gammel – ble han sjef i Kiwi-butikken på Haugsneset utenfor Bergen, som i år runder 37 millioner kroner i omsetning.

– Klarer jeg å utøve nok autoritet? Kommer de til å høre på meg? Hva kan gå galt? Slik tenkte jeg før jeg ble sjef. Og ansvaret tynget veldig meg de første dagene. Men det gikk gradvis over, sier Stian.

Hvor viktig er penger for yngre ledere?

- Lønn og bonus er selvølgelig en drivkraft, og noe som gjør butikkledelse mer attraktivt. Men jeg vil på ingen måte si at det er pengene som driver meg til å gjøre den jobben jeg gjør. Det at jeg selv kan styre egen arbeidshverdag, og at jeg har stor betydning i en bedrift, er viktigere for at jeg synes jobben er spennende.

Fra håndball til handel
Han hadde alltid hørt at han var sjefete. Ved siden av videregående var han håndballtrener. Men etterpå visste han ikke helt om eller eventuelt hva han ville studere. Dermed ble det Kiwi – først i kassa, etterhvert låseansvarlig. Og siden han overtok ansvaret som daglig leder, har omsetningen vokst med syv prosent til tross for økt konkurranse fra to nye dagligvarebutikker i nærheten.

– Klarer jeg å utøve nok autoritet? Kommer de til å høre på meg? Hva kan gå galt? Slik tenkte jeg før jeg ble sjef. Stian Skreden Andersen (22), sjef i Kiwi på Haugsnes

Det er Kiwi-administrasjonen så fornøyd med at den nå flytter ham til Kiwibutikken på Birkelundstoppen i Bergen - en de større Kiwi-butikkene på Vestlandet med rundtomtrent 55 millioner kroner i årlig omsetning, ekskludert moms. De forventer at Skreden Andersentian gir økt omsetning også der. Regionsjef Joakim Pedersen i Kiwi sier de ikke ønsker at ansatte skal brenne seg på for mye ansvar, men at selskapet har stor tro på 22-åringen. Og regionsjefen syntes ikke alder var noe minus da han ansatte Stian Skreden Andersen:.

– Er du god nok, er du gammel nok, fastslår han.

Kilde: Rune Rønning/Administrativt forskerfond ved Norges Handelshøyskole(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.