Falske utdanningspapirer er blitt en milliardindustri på verdensbasis. Eksperter regner med at produksjon ved såkalte ”diploma mills” (se faktaboks) drar inn nærmere tre milliarder kroner årlig.

I syvende etasje i Høgskolen i Oslo og Akershus’ administrasjonsbygg sitter seksjon for opptak og veiledning. Det er de som har ansvaret for å avsløre de som forsøker å komme inn på skolen med falske utdanningspapirer.

- Mesteparten av forsøkene på dokumentforfalskning kommer fra utenlandske søkere som sender inn papirdokumentasjon, sier seniorrådgiver Martin Halvorsen.

Hvert år blir flere dokumentfalsknere tatt ved alle de store utdanningsinstitusjonene i Norge.

- Fremtidsbølge til Norge
- Vi kan forvente både å se en økning i forsøk på dokumentfalsk både innen utdanning og arbeidsliv i årene fremover, sier seksjonssjef Camilla Sønstabø Thorkildsen.

Hun forteller at Norge er en naturlig destinasjon for mange som sliter i Europa:

- Hvis vi ser på situasjonen i Europa, der arbeidsledigheten øker, og mange land har satt opp studieavgiften, kan vi vente oss en bølge av internasjonale søkere som kommer til Norge i fremtiden.

- Vi jobber målrettet for å forberede oss på den økte pågangen, vi ønsker selvfølgelig flere internasjonale søkere til HiOA, de fleste er jo søkere med reell utdanning, sier hun.

Halvorsen forteller at HiOA har hatt flere saker med forfalsket dokumentasjon.

- Vi hadde en søker med en grad fra et uakkreditert universitet. Universitetet var ikke på listen over godkjente institusjoner, men søkeren påsto å ha tatt en ordentlig grad ved universitetet. Vi mottok e-post fra rektor ved "universitetet”, som bekreftet hennes versjon. Flere av de falske universitetene, eller ”diploma mills”, har et apparat for å behandle slike situasjoner. Søkeren fikk ikke opptak ved HiOA, forteller han.

Alle forsøk på bedrageri politianmeldes, og da det i fjor ble avslørt en søker med forfalsket dokumentasjon, gikk de til politiet med saken.

- Vi hadde en søker til masteropptaket som hadde en bachelorgrad fra Irak, men det viste seg at søkeren hadde forfalsket denne. Vi anmeldte han til politiet, sier Martin.



- Store mørketall
Marianne Schei er direktør for studieavdelingen ved Handelshøyskolen BI. Hun forklarer at de har fått inn noen saker nå, som de nå vurderer. BI har rullerende opptak frem til studiestart, og Schei mener det kan komme til å bli flere saker før den tid.

- Vi skjønner at det er store mørketall, men vi jobber målrettet mot å avsløre dokumentforfalskning, sier hun.

Handelshøyskolen hentet i fjor inn den engelske eksperten Duncan Hamshere for å bistå opplæringen i å avdekke falske vitnemål.

- Vitnemålsjuks og annen dokumentforfalskning er et problem vi tar på høyeste alvor. Én sak er én for mye, sier Schei.

På BI politianmeldes også alle svindelsaker, uansett omfang og størrelse.

- Svindlerne vi oppdager gjør alt fra å endre en karakter til å kjøpe hele bachelorgrader fra ”diploma mills” for å komme inn på master. Kreativiteten kjenner ingen grenser, sier Schei.

Risikerer fengsel
Søkere som mistenkes for å forfalske dokumentasjon risikerer alt fra et års utestengelse fra høyere utdanning, til fengsesstraff.

Liv Løberg (63) ble i fjor dømt til fengselsstraff og måtte tilbakebetale én million kroner etter vitnemplsjuks

Universitetet i Oslo (UiO) er Norges største utdanningsinstitusjon, og har allerede avslørt flere tilfeller av forfalsket dokumentasjon til årets opptak.

- Vi har så langt i år bekreftet forfalskning i seks saker, og vi har sterk mistanke i ytterligere ti-femten saker i de internasjonale opptakene, sier studiedirektør Monica Bakken i en e-post til DN.no.

Flere tilfeller av falske engelsktester, dokumenter fra falske læresteder, og endret eller fullstendig forfalsket dokumentasjon fra legitime læresteder er allerede oppdaget.

Bakken understreker at mange av søkerne enda ikke er vurdert, og tallene er ikke endelige. I fjor hadde UiO 14 bekreftede forfalskninger, og elleve søkere ble anmeldt til politiet.

LES OGSÅ: - En forsvinnende liten del av de svarte pengene oppdages

<b>Østerriksk sentralbanktopp siktet for korrupsjon</b>

<b>Vik beskyldt for juks og løgn</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.