BERGEN: -Jeg er nok veldig kresen, sier Ine Stenfeldt Nilsen (19).

Hun bor en av de 21 hyblene i Rosenbergsgate 13 i Bergen sentrum som leies ut under navnet «Sorbonne Living».

Konseptet ble startet av Eirik Hokstad (29) og Asgeir Steinsland Hansen (31) i høst. Med i husleien følger et medlemskort som gir de unge beboerne rabatt på utvalgte restauranter og adgang forbi køen på utvalgte utesteder.

I tillegg inkluderer leien strøm, nett, kaffemaskin og flatskjerm. Sist, men ikke minst, har studentene fri tilgang til BI-studenten Fredrik Michalsen (23), som er stedets concierge.

En concierge er en yrkesbetegnelse for en portner er tilgjengelig for gjester i en bygård eller et hotells daglige gjøremål.

- Det har vært mer bruk av Fredrik enn vi hadde forestilt oss. Vi har med individualister å gjøre, sier Hokstad.

Egen «tjener»
Fredrik har i løpet av året skiftet lyspærer for Ine, hentet beboere og foreldre på Flesland flyplass og delt stalltips med nyinnflyttede.

- Skal du sjekke opp gutter, går du på Metro. Alle i Bergen vet jo det, men de fleste leietagerne våre er ikke herfra. Jeg tipser dem om sånn, men ellers handler det mye om nøkler, brannalarmer og som her om dagen da telefonen ringte og de sa «hey, kan du ordne meg inn på Cafe Contra Bar», forteller Fredrik Michalsen.

Selv bor han i kollektiv med fire andre og sparer til leilighet.

- Personlig hadde jeg ikke betalt så mye som de gjør, men jeg hadde heller ikke fått støtte hjemmefra.

- Fikk du ordnet inngang til Cafe Contra Bar?

- Jaja, broren min er markedssjef i selskapet som driver det.

Blanke, moderne flater
- Jeg ville ha det akkurat sånn. Kjøkkenet er moderne, kokeplatene blir varme kjemperaskt og det er blanke flater, sier Ine Stenfeldt Nilsen fra Askøy.

Hun sitter i en liten hybel i første etasje midt i Bergen sentrum. Om natten blir sofaen til seng, og bordet som da trilles ut på kjøkkenet, var det eneste hun kjøpte da hun flyttet inn i høst. Stedet var møblert og husverten Fredrik leverte stekepanne og bestikk på døren.

- Dette er den samme stilen jeg skal ha når jeg bygger hus en dag. Hadde jeg kommet til et sted med knallblå kjøkkenskap, hadde det vært på hodet ut, for å si det sånn.

Leveres med kaffemaskin
- Her skal vi få inn rottingmøbler. Målet er å bygge litt stammekultur.

Huseier Eirik Hokstad ville ikke betalt for det selv, men sørger for at bergensstudentene får fine tak over hodet.
Huseier Eirik Hokstad ville ikke betalt for det selv, men sørger for at bergensstudentene får fine tak over hodet. (Foto: Eivind Senneset)
Eirik Hokstad peker ut i bakgården til Ine Stenfeldt Nilsen. Fem år etter han og Steinsland Hansen kjøpte sin første leiegård på Nordnes i Bergen, skal de ha pådratt seg 150 leietagere, hovedsakelig studenter, rundt 140 millioner i gjeld og eiendom med anslått markedsverdi på 190 millioner. Til høsten skal ytterligere 30-40 hybler være klare for utleie.

- Det er et hull i markedet. Folk har undervurdert betalingsviljen til studenter. De har ofte deltidsjobb og høy disponibel inntekt som de bruker på det å bo sentralt og opplevelser. Eller på drikke da, om du vil, sier Eirik.

Selv bodde han i et kollektiv og betalte 3500 kroner i måneden da han var student. Han tror ikke Sorbonne-konseptet ville funket da.

- Nei, det er noe nytt som kom med 7-11 generasjonen.

- 7-11 generasjonen?

- Ja, generasjonen som vokser frem nå er i stor grad er bygget på convenience. Dagens ungdom er i større og større grad nyttemaksimerende hedonister som stiller ekstremt høye krav til alle tilbydere av tjenester, inkludert utleiere.

Tjener 9000, betaler 6900
På hybelen er Ine Stenfeldt Nilsen i gang med oppvasken. Hun har tatt et friår etter videregående, og bruker det til å jobbe 80 prosent på en restaurant. Hun får utbetalt mellom 9000 og 17.000 kroner i måneden, tar mange ekstravakter og sier hun sjelden er blakk.

- Jeg synes ikke 6900 i måneden er så mye. Jeg vil ikke bo i kollektiv, for da hadde jeg flyttet inn hos noen tilfeldige som hadde etablert sitt miljø og sine husregler. Og vil du bo for deg selv, blir det fort dyrt, sier hun.

Til høsten blir Ine student, og derfor vil hun nå heller betale leie fremfor avdrag. Hun vet ikke sikkert hva hun skal studere, men drømmer om en høyt betalt jobb og gjerne innen ledelse.

- Har du og dine jevnaldrende større krav enn tidligere når det gjelder å bo?

- Det tror jeg absolutt, og mange får nok et slag i trynet når de går inn i boligmarkedet. Jeg anbefaler dette fordi alt er inkludert. Om jeg måtte forholde meg til strømregning, tv-regning, husleie og alt mulig .. Jeg tror det ville blitt for mye for meg.

- Er det ikke en del av det å bli voksen?

- Men jeg er jo ikke voksen! Jeg er bare 19 år og ser på dette som et «babystep».

- Når er man voksen, egentlig?

- Det er når du er ferdig med studiene, er i fast jobb og har bodd for deg selv en stund.

- Master i ledelse, får bare vaskejobber (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.