Fra høsten 2014 vil det bli innført 11 måneders studiestøtte, ihvertfall hvis den rødgrønne regjeringen får det som den har forslått i statsbudsjettet som ble lagt frem mandag.

Forslaget går ut på å øke studiestøtten fra 94.400 kroner til 105.600 kroner årlig og utbetale den over 11 måneder, i stedet for dagens ti måneder.

Det betyr at studentene får 11.200 kroner mer å rutte med i året, fra skoleåret 2014-2015. Stipendandelen av dette utgjør en økning i statsbudsjettet på 586,4 millioner.

– Det er en historisk studiestøtteøkning og et vanvittig bra gjennomslag for Norsk studentorganisasjon og studentbevegelsen, sier leder Ola Magnussen Rydje i Norsk studentorganisasjon (NSO) i en pressemelding.

– Studentbevegelsen har i en årrekke kjempet for heltidsstudenten og lik rett til utdanning. Dette er et enormt steg i riktig retning og sikrer at studenter kan bruke mer tid der de skal – nemlig på lesesalen fremfor deltidsjobben, sier Rydje.

Les også: Studentenes guide til den nye politikken

I tillegg bevilges det 359 millioner kroner til studentboligbygging. Det budsjetteres med økt statlig tilskudd og kostnadsramme for bygging av 1300 nye studentboliger i 2014, noe som betyr en økning på ca 110 millioner kroner fra fjorårets ordinære statsbudsjett.

– Flere studentboliger bedrer studentøkonomien, presser prisene ned på det private markedet, og er derfor et gode for alle som i dag sliter på et dyrt privat leiemarked. Studentboligbygging er en av de beste investeringene vi kan gjøre i kunnskapssamfunnet, sier Rydje.

NSO håper nå at Solberg-regjeringen freder og realiserer det rødgrønne forslaget om 11 måneders studiestøtte og flere studentboliger.

– Den nye regjeringen kommer nå til å møte en studentbevegelse som ikke er fornøyd med et senket ambisjonsnivå. Her må Solberg, den nye kunnskapsministeren og det klare flertallet som har lovet dette på Stortinget følge opp den vedtatte politikken i partiprogrammene og de gode valgløftene, sier Rydje.

Som DN Talent skrev i september foreslår også regjeringen å innføre full støtte til norske studenter i USA. Per i dag får man ikke studiestøtte til det første året av den fireårige bachelorgaden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.