Første dag på jobb er på mange måter som første skoledag om igjen. Man kan forberede seg så godt man kan, men man vet ikke helt hva man går til før man er der.

Vi var med da Ane Eidem Eriksen (24) hadde sin første dag på jobb i revisjons -og rådgivningsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC).

Eriksen, som gikk rett fra videregående til NTNU og ut i jobb, kan sammen med de 49 andre nyansatte ved Oslokontoret, se frem til en forventet årslønn på mellom 490.000,- og 530 000,-.

- Jeg gleder meg enormt, sier den nyutdannede sivilingeniøren.

Ha et godt håndtrykk
Hun er en av rundt 80 som på landsbasis begynner i PwC i disse dager, og de nyansatte mingler småspent i barcodebyggets resepsjon, guttene i dress og slips, jentene i kontordrakt.

- Det er vår rolle som ledere å skape trygghet rundt den første dagen, sier Petter Vold, leder for rådgivning.

Vold er ordstyrer når introduksjonspinnen går mellom ledere og sekretærer. De refererer løst til avdelingen som en uformell familie, med fedre, søsken og besteforeldre. Fleipingen ser ut til å fungere, og latteren sitter løst blant de nye.

- Vi skal være dønn profesjonelle med kunder, men på kontoret er jeg opptatt av at vi skal ha det morsomt, få ned guarden med å fleipe litt, sier Vold.

Så hvordan gjør man godt inntrykk på sjefen første dag i jobb?

- Mitt mantra er å være seg selv. Det er kanskje ikke så lett første dagen, men å ikke ha en fasade, vise hva man står for og være positivt innstilt til den nye situasjonen. Også er det viktig med et godt håndtrykk.

Forberedte seg ved prøvecase
Det er en behagelig første dag for Eriksen og de andre i konsulentavdelingen. De blir vist plassene sine, og guidet gjennom nødutganger, fasiliteter, kantine og kaffemaskin og får utdelt hver sin pc. Konkurransen for jobbplassene var naturlig nok høy, men Eriksen forberedte seg godt.

- Jeg gjorde mye research før intervjuet. Leste prøvecase og snakket med venner som har vært gjennom det samme. Det ligger så mye info på nett, og mange bedrifter holdt jobbsøkerkurs på skolen. Jeg synes det er deilig å vite hva man går til, intervjuer er jo det samme uansett.

 

Viktig å være nysgjerrig
Trude Kvammen Ekker, karriereveileder og daglig leder i Emmali & Ekker Studie- og karrierevalg, mener nysgjerrighet er det absolutt viktigste i en ny jobbsituasjon, men at det også er en fin balansegang.

- Mange gjør den feilen at de er for beskjedne. Den første tiden er den en fordel om man er oppsøkende, hilser på så mange som mulig, viser interesse for andre og utstråler positivitet - både sosialt og læremessig sett, sier hun og advarer mot å være for utadvendt:

- Samtidig handler spesielt den første dagen om å observere litt, og være ydmyk i forhold til å lære de sosiale kodene som råder på jobben. Man skal ikke være for bråkjekk!

Fem tips før første arbeidsdag (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Ikke ta med deg studentmiljøet og studentholdningene inn i arbeidslivet. Det er usunt. Selv om du har gjort det bra på skolen, er du ikke verdensmester på jobb. Det er ikke sikkert det du har lært stemmer med realitetene, så du er en fersking uansett. Vær ydmyk og legg et mulig slapt studentliv bak deg.

  • Kommuniser at du er ny. Fortell, vær nysgjerrig og still spørsmål. Er du innadvendt, prøv å vise interesse. Et nettverk på arbeidsplassen gir trygghet i jobbsituasjonen. Da kan du lettere fokusere på arbeidsoppgavene. Det er ok å ikke huske alle navn, men prøv å gjøre det. Folk liker å høre navnet sitt, hils og si hei.


  • Vær fleksibel med tanke på arbeidsoppgaver, men her er også et faremoment. Spesielt for kvinner som bruker seg tom og går lei. Vær bevisst på stillingsinstruksen, følg den, men samtidig vær ydmyk og fleksibel i starten. Dette er en viktig balansegang og det er viktig at du ikke blir oppfattet som tverr og negativ.


  • Forbered deg mentalt til å gå på jobb, og gled deg over det. Se for deg hvor viktig bedriften er, hvor viktig du er for bedriften og ha en positiv holdning der du gleder deg til å gå på jobb. Da vil du utstråle positiv energi.


  • Den generelle kleskodeks handler om at du skal matche arbeidsgiver. Det er lov å beholde litt av sin egen identitet, er det stram slipsknute, kan du godt løsne litt - men ikke de første dagene. Bryter du kleskodeksen kan det hende du ikke blir tatt med inn i varmen.

    Kilde: karriereveileder og coach Odd-Petter Fylling i To Be Academy

Flere saker fra DN Talent:

80 % vurderer jobbsøkernes EQ

Veien til eliteskolene

Bueskyting og refleksjon til 100.000 kr