23 studentbedrifter fra hele landet konkurrerte om hederstittelen Norges beste studentbedrift 2013 da vinneren ble kåret torsdag.

Sjøsikker Studentbedrift (SB) fra Handelshøyskolen BI i Oslo tok seieren i havn.

- Wow! Jeg ble helt skjelven. Vi så at det var mange sterke konkurrenter her og det er helt utrolig å vinne! Dette gir oss en rakettstart på bedriften, sier Christian Frost Røine, økonomi- og salgsansvarlig i Sjøsikker SB.

Deres forretningsidé er å utvikle og selge et trådløst dødmannsknappsystem for fritidsbåter. Formålet er å bedre sikkerheten og gjøre ferdsel til sjøs tryggere.

Frost Røine driver studentbedriften sammen med daglig leder Ove-Henrik Røine og produktansvarlig Fredrik Eriksen.

Norgesmesterskapet for studentbedrifter arrangeres i regi av organisasjonen Ungt entreprenørskap, og kåringen foregikk på Næringslivet Hus (NHO) i Oslo.

- Vi ser et nyttig produkt
Det finnes lignende løsninger i andre nisjer av markedet, men dette selskapet har funnet et vindu i markedet som juryen oppfatter som åpent, skriver juryens i sin begrunnelse for 1. plassen.

- Vi ser et nyttig produkt som øker sikkerheten for mange mennesker og som har potensiale til å bli noe både kult og tøft for målgruppen, som er både foreldre, ungdom og barn, skriver juryen videre.

De mener teamet svarer bra for seg og synes det virker som de har klare mål og strategier, ambisjoner og en god forretningsplan som er skalerbar.

- Dette er ikke bare et smart og godt produkt, men også grunnlaget for en bedrift som kan få suksess, også internasjonalt, heter det i begrunnelsen.

Pengepremie og EM-deltagelse
Vinneren mottar 40.000 kroner og skal representere Norge under Europamesterskapet i Belgia i begynnelsen av juli.

- Vi gleder oss veldig til å utvikle produktet videre og til å delta på EM. Det blir både veldig spennende og utrolig utfordrende, sier Frost Røine.

De unge gründere mener selv at sammensetning av kompetanse i teamet er en vesentlig suksessfaktor.

 

Ove-Henrik Røine har utdanning innen skipsfart og økonomi og går nå siste året på økonomi- og administrasjon ved Handelshøgskolen BI. Christian Frost Røine studerer andre året finans på Handelshøyskolen BI. I sin militærtjeneste var han i Kystvakten, hvor det meste av tjenesten hadde fokus på sikkerhet og livredning til sjøs. Han har drevet med produktutvikling, og har startet bedrift før. Fredrik Eriksen går siste året elektroingeniør med retning kybernetikk på Høgskolen i Oslo.

Og ikke minst er de alle tre ivrige båtfolk. Det var på sjøen ideen dukket opp.

- Vi har alle vært på vannet i jolle fra vi var veldig små. Da var dødmannsknappen med denne snoren alltid i veien, og man ender opp med å ta den av. Så havner man i vannet mens motoren fortsatt går, sier Frost Røine.

Ambisiøse
Gründerne har stor tro på produktet, og satser på å lansere bredt.

- Vi håper deltagelsen i EM kan bidra til en lansering ut til hele verden, sier Frost Røine.

Guttene har allerede mottatt et tilbud fra Hyundai. Dersom de ønsker å drive bedriften videre er det store muligheter for å få ytterligere 70.000 kroner derfra.

- Vi har ikke inngått noen avtale, men vi skal i samtaler med dem, sier Frost Røine.

- Disse guttene er ambisiøse, og de har både kompetansen og nettverket som skal til for å lykkes. I UE kaller vi dem vil-kan-tør'ere, sier administrerende direktør Anne Kathrine Slungård i Ungt entreprenørskap Norge.

Hun mener AS Norge trenger flere som ser muligheter og gjør noe med dem.

- Da må flere unge få mulighet til å teste både seg selv og forretningsideene sine i trygge rammer som del av studiene, sier hun.

For proffe for NM
Tidligere denne uken skrev DN Talent om fem NTNU-studenter som ikke fikk delta i norgesmesterskapet fordi de var for proffe.

Foretaksformen Studentbedrift må avvikles innen ett år etter etableringen, og kan ikke omsette for mer enn 140.000 kroner.

- Vi hadde allerede sprengt omsetningstaket hvis vi skulle vært en slik studentbedrift. Det er litt merkelig at man må legge ned bedriften etter ett år hvis man fra begynnelsen av har ambisjoner om å satse for fullt. Som jeg har oppfattet Ungt entreprenørskap er det litt mer som en lekegreie, enn for de som har seriøse ambisjoner, uttalte NTNU-studenten Alexander Nietzold til DN Talent forrige uke.







Les flere saker på DN Talent(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.