- Jeg har ikke sovet så veldig mye i natt akkurat, sier Michael Solstad (25).

Det er fredag ettermiddag og han har samlet konsulentspirer fra hele landet til to dager med konkurranser og idemyldring. Nå går programmet mot slutten, og de rundt 40 studentene har løst case i 15 timer, de har brainstormet og hørt på hverandres erf#229er. Nå gjenstår bare bankett og svaret på hvem som er best i caseløsning: NTNU, BI eller NHH?

- Et fellestrekk for alle som er her i dag er at de garantert har lite fritid og jobber mye, sier Michael.

En "vanlig" jobb
Han har tatt intiativet til treffet sammen med et par medstudenter, og arbeider selv for Studconsult - et studentkonsulentselskap som sogner til BI. I tillegg er studentkonsulenter fra NHH, NTNU og Høgskolen i Buskerud representert.

Felles for selskapene er at de er kommersielle, studentene skaffer selv kunder, de jobber for timebetaling og gjør konsulentarbeid ved siden av studiene.

Lønnsomhets- og markedsanalyse er typiske oppdrag, og de priser seg godt under andre konsulentselskap.

- For noen kunder er vi ute og samler priser, og gjør rent feltarbeid. Mens for andre gjør vi større ting, foreksempel har vi utviklet et konsept for en kunde. Det er kult når du et halvt år senere blar opp i avisen og ser ideen din på print, sier Michael.

- Vi er ikke en dataleverandør for næringslivet, vi gjør også analysene, legger Sondre Gullord Graff (22) til.

Han går på NTNU, og representerer NTNU-selskapet Junior Consulting som er det ferskeste selskapet i forsamlingen. BI er størst og omsatte for 790.000 i fjor.

 

Verdifullt nettverk
Michael og de andre intiativtakerne håper treffet vil føre til mer samarbeid og forhåpentligvis flere jobber til selskapene. Tross ung alder og manglende eksamen er de overbevist om at de har en plass i bransjen. Og etter studiene? Da vil de bli "vanlige" konsulenter.

- Det er fint å føle at man skaper verdier og gjør noe nyttig, samtidig som man hele tiden jobber med nye problemstilinger, sier Thea Marie Nygård (22) fra NHH.

De tror deltidsjobben gjør det lettere å få jobb etter studiene.

- Absolutt, det er en kjempeting å ha på CV-en og vi har også alumnitreff for tidligere studentkonsulenter. Siden seksti prosent av alle jobber aldri blir lyst ut, er et slikt nettverk gull verdt, tror Michael.

Kan bli mer ydmyke
Den to dager lange workshopen spanderes av revisjons og konsulentselskapet Ernst & Young, som med argusøyne følger de ivrige studentene i arbeidet. Selskapet har også laget caset som studentene etter 15 timers knaing måtte forsvare foran fem av selskapets ansatte.

- Ser dere etter nye ansatte i dag?

- Ja, det gjør vi åpenbart. Det er en mulighet for oss å bli kjent med dem, og for dem til å bli kjent med oss. Vi skal vokse innen rådgiving i Norden og vil profilere oss for attraktive studenter, sier Martin Fledsberg Vatne, direktør i Ernst & Young.

- Hvordan har det gått?

- De har noe å hente på dialog og ydmykhet, men faglig sett er jeg dypt imponert. Når de går fra teori til praksis vil de fort oppdage hvor uhyre viktig det er først å lytte til kunden før man foreslår noen løsninger.

- Hva bør man vite før man gir seg konsulentbransjen i vold?

- Det er ingen dans på roser, det er hardt arbeid, tøffe utfordringer og store krav. Det du får igjen er mye læring, tilbakemelding og du får prøve mye forskjellig, sier Vatne.

...og vinneren?

Og hvem ble så kåret til vinner? På Kunstnerens hus klokken åtte ble det klart: Hjemmeseier og champagne til BI-selskapet Studconsult.

- Nivået var generelt høyt og det var ikke mye som skilte bidragene. Vinnerteamet leverte en svært godt strukturert presentasjon på en overbevisende måte, sier Fledsberg Vatne.

- Godt humør og god stemning, konkluderer Michael Solstad fornøyd.

 

Studentkonsulentene:

NNHS Consulting
Stiftet i 1994
20 studenter fra Norges Handelshøyskole
Omsetningsmål 2011: 300.000

Junior Consulting
Stiftet i fjor
7 studenter fra NTNU
Omsetningsmål 2011: 100.000

Studconsult
Stiftet i 1988
30 studenter fra Handelshøyskolen BI
Omsetningsmål 2011: 1.000.000

Kunnandi
Stiftet i 2011
38 studenter fra Høgskolen i Buskerud
Omsetningsmål: 200.000 innen 2013

Les også:

Mia (19) skulle ta et friår etter videregående

Stine Åsland (29) hoppet av skolen og hadde 17 ansatte i en alder av 21

Solgte onepiecer for 72 millioner

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.