– Nå er det nesten gjentatt til det kjedsommelige, men jeg er glad i å springe og gå på ski, jeg også.

Ola Granhus Mediås (22) er den åttende jusstudenten som reiser seg i konferanserommet i niende etasje i Vika i Oslo. Etter ham kommer fire advokatspirer til: Rune Mykkeltvedt («liker å gå på ski og jakt når jeg får tid»), Tarnjit Singh Shergill («glad i fotball»), Thea Geitz («treningsinstruktør med spinning og body pump som favoritter») og Tiril Norvoll («spilte håndball i 1. divisjon»).

De 12 jusstudentene i det aller første kullet på forretningsadvokatfirmaet Thommessens eget akademi er nemlig ikke bare plukket ut på bakgrunn av toppkarakterene sine fra studiene i Oslo, Bergen eller Tromsø. De skal ha noe mer.

Vet lite om det private
De to neste årene skal de 12 løse caser sammen, delta på fagseminarer og samarbeide tett med hver sin mentor. Når de skal skrive avhandlingen sin får de 30.000 kroner i stipend, for at de skal slippe å ha en deltidsjobb ved siden av som stjeler tiden.

– Det er en god totalpakke og jeg var nysgjerrig på hva Thommessen er og gjør. Selv om det er forretningsadvokatene som ofte er mest synlig, vet jeg ikke så mye om hvordan det er å jobbe som en, sier Ola Granhus Mediås.

For på studiet og blant studentene er det staten som rager høyest.

– I Bergen har vi ikke selskapsrett en gang. Det er litt stusslig, sier Thea Cornelia Geitz (21).

 

Staten er status
Da Universum spurte 1021 jusstudenter i år om hvor de helst vil jobbe, kom Thommessen på en syvende plass. Øverst troner politiet, foran Utenriksdepartementet, tingrettene og Regjeringsadvokaten.

– Jeg tror det sitter litt langt inne hos mange å si at de drømmer om å bli forretningsadvokat. De er redde for å bli sett på som statussøkere, selv om det jo egentlig er staten som gir mest status, ihvertfall faglig sett, sier Geitz.

Oppfatningen er den samme ved Universitetet i Oslo, mener Frida Ramberg Stene (24).

– At staten er rangert som mest populær handler mye om hva det er kultur for, og hva som er sosialt akseptert å si høyt blant studentene, sier hun.

 

Kai Thøgersen, managing partner i Thommessen, håper satsingen deres vil endre holdningene blant studentene.

– Vi gjør dette for å vise oss frem for de største talentene, og på den måten ta opp konkurransen med staten, sier Thøgersen.

– Jeg tror mange nyutdannede synes det er skummelt å kaste seg ut i et kommersielt yrke som dette. Gjennom akademiet vårt vil vi gi dem innblikk i hverdagen vår og sørge for at det blir en lavere terskel for å begynne rett i forretningsadvokatbransjen, sier «rektoren» ved akademiet.

Les også: Advarer mot kraftig gjennomtrekk

Velger vei om to år
De 12 advokatspirene på Thommessen-akademiet går tredje eller fjerde avdeling. Selv om de får tett følge av advokatfirmaet de siste studieårene, er valget av yrkesretning fortsatt åpent for alle.

– Dette vil nok uansett gjøre meg bedre forberedt til arbeidslivet. Vi binder oss ikke til noe ved å være med på programmet. Jeg ser dette som en mulighet til å lære mer, sier Julie Sofie Lerum (23), som ble fløyet inn fra Bergen for å delta på den første samlingen.

– I velkomsttalen ble vi oppfordret til å følge magefølelsen vår når to år er gått. Det skal jeg gjøre – selv om det vil være vanskelig å si nei til Thommessen, hvis jeg skulle være heldig å få et tilbud, etter dette.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.