I en toppleilighet på Oslos beste vestkant er en gruppe unge mennesker samlet ved et rundbord med et felles mål: Å gjøre verden til et bedre sted for alle. Og at du skal hjelpe til.

Premiere i dag
- Jeg ville skape noe som gjorde det lettere å bidra, noe med mer info for unge, slik at de blir mer motivert. Man kan bli mye mer engasjert med bedre kommunikasjon, sier Jonas Borchgrevink (20).

Det er han som er ordstyrer blant forsamlingen og skaperen av MyGoodAct.com (MGA) - en sosial nettside som lanseres i dag, og som vil gjøre det enklere og mer oversiktlig å donere penger til spesifikke veldedighetsprosjekter. En slags "charity-Facebook", som lanseres bare måneder etter en lignende norsk nettside ble opprettet, fundedbyme.com som baserer seg på småbeløp fra grasrota til frittstående prosjekter og tiltak.

- Det er flere unge mennesker som ønsker å engasjere seg om de bare får de rette mediene for å hjelpe til, tror Borchgrevink.

Entreprenørskap
Hvem som helst kan registrere seg på siden, finne venner og få en kjapp oversikt over hvilke hjelpeorganisasjoner som har profil på nettstedet. Deretter kan du velge og vrake i hvilke enkeltprosjekter du vil støtte, eventuelt kan du gi månedlige bidrag til organisasjonene. Du har også muligheten til å starte egne, lokale prosjekter, men da uten å samle inn penger.

Dette er noe Borchgrevink er spesielt opptatt av. Han har tidligere jobbet mye med blant annet Fattighuset, hvor han har samlet inn barnesykler, ski, leker og arrangert gratis kinokvelder.

- Det er sånne ting man kan gjøre overalt i Norge. MyGoodAct vil dytte deg litt, og vise at det er enklere enn du tror å starte et slikt prosjekt, som ikke krever altfor mye og som gleder en del mennesker.

BI-studenten startet prosjektet i 2009 og påpeker at nettsiden ikke beholder noen av pengene du selv gir.

- Vi fører en litt annen forretningsmodell enn det som nå er vanlig. Andre lignende tjenester tar opp mot 10% av donasjonene de får inn, mens vi tar ingenting. Donasjonene går direkte fra brukerne til organisasjonene via PayPal. Selv satser vi på å få inntekt via sponsorer.

Frivilligheten flyttes til nettet
Jacob Aars ved Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor, har nylig avsluttet en større rapport om ung frivillighet i Norge. Konseptet passer godt med det han har funnet ut.

- Vi ser at ungdom har andre holdninger til organisasjonsmedlemskap enn det eldre nå har. Unge mennesker er relativt aktive med frivillig innsats, men er mindre opptatt at det foregår i et formelt organisasjonsdemokrati, sier Aars og legger til:

- Samtidig er det en større økning i aktiviteten blant ungdom mellom 16-18 år, og ungdom dominerer sosiale medier. Frivilligheten flyttes mer over på internett, så et slikt tiltak kan helt klart ha en positiv effekt.

Fra Fattighus til nettet
Unicef er en av de fire store veldedighetsorganisasjonene som vil være å finne på MyGoodAct når nettsiden lanseres idag .

- Det er en veldig innovativ og spennende nettløsning som tar utgangspunkt i giverens situasjon, så gjenstår det å se om det treffer et behov i markedet, sier Øystein Eriksen Søreide, markedsdirektør i Unicef.

At brukerne også kan donere penger til bestemte prosjekt i store organisasjon mener Unicef ikke vil være et problem.

- Det er klart at når et bidrag blir øremerket, så er det vårt ansvar at pengene går dit det skal.

Borchgrevink medgir at MGA ikke har noen reell kontroll over at pengene kommer til rett prosjekt i hjelpeorganisasjonen.

- Man må være registrert i Innsamlingskontrollen for å ha en organisasjonsprofil på siden, men det vil være umulig for oss å kontrollere at absolutt alt går dit det skal.

Nordmenn gir mindre til veldedighet
En undersøkelse fra 2010 utført av The Charities Aid Foundation (CAF) viser at 43% av nordmenn gir til veldedighet. Til sammenligning ligger svenskene på 52% og danskene på 67%. Dette er noe Borchgrevink vil endre på, men han ønsker ikke å stoppe med Norge.

- Førsteprioritet er kun å få opp medlemstallet på landsbasis, inspirere nordmenn til å gjøre mer. Men mer langsiktig tenker vi å bre oss ut til resten av Skandinavia. Målet er å bli verdens største hjelpeportal innen 2015.

- Verdens største på fire år?

- Ja, det kan gå, sier han.

Flere saker fra DN Talent:

BI-student hardt ut mot skolen

Legger ned studier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.