Da rekordmange studenter fikk studieplass forrige tirsdag ble leiemarkedet røsket ut av feriemodus.

Tom Karlsen leier ut en hybel på Bislet i Oslo for 9500 kroner i måneden, og har fått rundt 15 henvendelser på tre dager, hovedsakelig fra studenter.

– De fleste kommer utenbys fra, for eksempel Brumunddal, Hallingdal og Bergen. De lurer ikke på så mye, mest på når de kan komme og se den, sier han.

Syntes selv det var for dyrt
Karlsen bor selv i leiligheten der han leier ut et 25 kvadratmeter stort rom, fullt utstyrt. Da han prøvde å leie den ut for tre uker siden var det stille, nå vil flere ta den usett. Han har så langt ikke fått noen reaksjoner på prisen.

– Ifjor leide jeg den ut for samme pris, men synes selv det var litt dyrt så i år inkluderte jeg strøm og satte med det ned leien i praksis med rundt 500 kroner. Det får være mitt lille bidrag, sier han.

Steg med en tusenlapp
Siden juni ifjor har leieprisene for ettroms og toroms steget med en drøy tusenlapp i Oslo, ifølge statistikk fra Utleiemegleren. Finn.no som måler leieprisen for alle enheter i hele kommunen viser også at snittleieprisen i hovedstaden steg fra 11.041 til 12.227 kroner fra juni ifjor. Stavanger kommune er fremdeles dyrest å leie i, med en snittpris på 13.050 kroner i måneden.

Nikolaos Farmakis, kommunikasjonssjef i Utleiemegleren, regner med ny prisrekord for de minste boligene i løpet av sommeren.

– Det koster stort sett alltid over 8000 kroner for en ettroms, skal du ha en toroms må du ut med over 10.000. Det er da de fleste begynner å kjenner på at det å være student og gjøre dette alene blir for dyrt, sier han.

– Hvorfor øker de minste boligene mest?

– Fordi man relativt sett føler det er billigst. Det er den mest gangbare mynten i utleiemarkedet, ok ettromsleiligheter får man alltid leid ut.

Studentene presses ut
En student med fullt lån og stipend får utbetalt i snitt 9250 kroner i måneden. Til sammenligning måtte du i juni ut med gjennomsnittlig med 8365 kroner i måneden for en ettroms i hovedstaden, ifølge Utleiemeglerens statistikk.

– Prisene har steget så mye at vi ser studentene begynner å falle litt fra. Det er fortsatt høy aktivitet og høye utleiepriser, men det er færre studenter som ringer oss.

– Hva gjør de i stedet?

– De er nok kreative, går sammen og leier seg store leiligheter. Det er en smart måte å løse utfordringene på.

Vil bo i sentrum
Innad i hovedstaden er prisforskjellene store, går du østover og ut av sentrum blir prisen for hybler nær halvert, viser tall fra Boligbygg og Oslo kommune.

– Studentene vil ha god beliggenhet i nærheten av studiested og byen hvor det skjer sosiale aktiviteter, og dermed er de ikke så veldig interessert i å bo utenfor byen. Det som er vår erf#229 er at de enten leier seg noe større sammen med flere, eller biter i det sure eplet og leier noe dyrt, sier Farmakis.

Vil bo to studenter på 25 kvm
Fysioterapistudent Kim Søjdis (24) ser etter et sted å bo sammen med kjæresten som skal studere i Ås.

Etter å ha saumfart leiemarkedet har paret satt opp sin egen makspris, og Kim er nå på visning i 9500-kroners hybelen på Bislet.

– Egentlig kikket vi etter ting for 7000–8000 kroner i måneden, men det vi fikk for den prisen var veldig små, umøblerte og gamle leiligheter. Går du opp til 9000 får du mye mer for pengene, sier Kim.

Ikke noe sjokk
Deres mulige hybelhjem rommer sovesofa, klesskap, kjøkkenkrok med hvitevarer og en liten spiseplass. Det ligger i femte etasje uten heis, men også 200 meter fra Høgskolen hvor Søjdis skal studere i høst.

– Hva synes du om prisen?

– Jeg tenker det er sånn det er i Oslo nå, det er ikke noe sjokk. 25 kvadratmeter kunne vært billigere, men det inkluderer jo strøm, internett og med denne beliggenheten blir det fort den prisen her, sier Kim Søjdis, som kunne tenke seg hybelen.

Kunne lånt nær to millioner
For 9500 i måneden kunne paret i stedet ha betjent et huslån på rundt 1,8 millioner.

– Har du tenkt på å kjøpe i stedet?

– Jeg tror ikke jeg har råd til å eie, da måtte jeg ha fått støtte fra foreldrene mine slik jeg tror de aller fleste studenter som eier har. Og den støtten er ikke der, sier han.

Les mer om boligmarkedet for unge:

<b>Rekordmange studenter i boligkø</b>

<b>3980 kroner for mat og møblert hybel på beste vest </b>

<b>Hilde sparte 300.000 studielånskroner til bolig</b>

<b>13 år: Begynte sp#229en 19 år: Kjøpte bolig til 1,8 mill. </b>

<b>NHH-student Christopher (28) pusset seg opp og inn i boligmarkedet</b>

<b>Boligkjøp for dummies</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.