- Olje- og oljeserviceindustrien skriker etter arbeidskraft, og sivilingeniører er helt klart en etterpurt gruppe.

Det sier Dag Fossli, leder av fagforeningen Teknas lønns- og interesseutvalg, til DN.no

- Studerer du realfag, vil det gi god uttelling lønnsmessig, sier han.

Solid lønnsvekst
Fagforeningen Tekna, som representerer realfagsutdannede, presenterer imorgen tall som viser en solid lønnsvekst for sivilingeniører.

Eksamenskullet fra 2005 har de siste seks årene opplevd en gjennomsnittlig total lønnsvekst på hele 79 prosent i privat sektor.

Den gjennomsnittlige årlige lønnsveksten for realfagsutdannede i kommunal og privat sektor er nå på 6,7 prosent.

For statlige ansatte realister er årlig lønnsvekst på 4,3 prosent.

Fossli vil ikke bruke ordet garanti, men sier at nyutdannede sivilingeniører kan regne med å gå rett ut i jobb etter endte studier.

- Våre data viser at det er svært lav ledighet blant våre medlemsgrupper, sier han.

Generasjonsskifte
- De fleste som studerer til å bli sivilingeniør har flere jobbtilbud før de er ferdige med graden sin, forteller Audun Martinsen.

Han har en mastergrad i marinteknikk fra NTNU og jobber nå som analytiker i Rystad Energy på Aker Brygge. Martinsen er godt fornøyd med sin egen lønnsutvikling.

- Det er vel et bevis på at om du jobber i en oljerelatert virksomhet og har realfagskompetanse så stiger lønnen din raskt, sier han.

Martinsen mener at det forestående generasjonsskiftet i oljesektoren også er med på å gjøre situasjonen hyggelig for ferske sivilingeniører.

- Mange med lang erf#229 kommer til å gå av med pensjon de neste årene, og det gjør de nyutdannede til en spesielt attraktiv gruppe. Om ti-femten år skal de utgjøre seniorene i oljenæringen, så selskapene vil tilknytte seg dem tidlig.

Lyse utsikter
Martinsen både tror og håper at den høye oljeprisen og de nye gigantfunnene i Nordsjøen vil sørge for velfylte lønningsposer for nyutdannede sivilingeniører også i årene som kommer.

- Oljeselskapene ekspanderer og de gir ringvirkninger som igjen bidrar til lønnsveksten. Selv om finanskrisen har rammet andre deler av Europa er det gode utsikter for lønnsvekst i oljerelaterte virksomheter i Norge.

Dag Fossli i Tekna vil derimot ikke spå for mye om fremtiden.

- Norge er ikke en fredet økonomi, og vi blir påvirket av tilstanden globalt. Det er grunn til å følge utviklingen nøye, selv om det går bra her hjemme fortsatt.

Staten henger etter
Til tross for lønnsvekst der også er ikke tallene fra Tekna like hyggelig lesning for sivilingeniører ansatt i staten. De statlig ansatte har i gjennomsnitt 50 000 mindre i begynnerlønn, og forskjellene øker jo lengre du ha vært ansatt.

Det bekymrer både Fossli og Martinsen

- Hvis staten skal være en god tjenesteyter, må de tilknytte seg realfaglig kompetanse. Da må lønnsforskjellene være mindre enn det de er i dag, mener han.

Martinsen mener dette kan føre til at staten risikerer å gå glipp av de skarpeste hodene. De fleste nyutdannede søker seg til privat sektor, sier han.

- Hvis jeg skulle jobbet i staten og ikke i det private, ville jeg gått ned rundt 100 000 i lønn i året. Det er en betydelig forskjell når arbeidsoppgavene man utfører er tilnærmet like, sier han og legger til:

- Du skal ikke ha en veldig lang arbeidskarriere før inntektstapet tilsvarer for eksempel en Porsche.

Les også:
<b>Landets heteste studenter</b>
Tjener 500.000 som assistent
«Rå kamp om de nyutdannede»
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.