- 76% av befolkningen mener forskjellene i Norge er for store. Spor av misunnelse og smålighet finnes sikkert, men småligheten overfor de rike i Norge blekner fullstendig satt ved siden av de rikes smålighet overfor det norske folk, mener Mimir Kristjansson (25).

Fikk svar på tiltale
Nå tar Klassekampen-journalisten et oppgjør med Norges rikeste i boken «De Superrike».

Boken retter skarp kritikk mot de rikeste blant oss, mot en såkalt "sytekultur" som Kristjansson mener fins blant dem. Reaksjonene har ikke latt vente på seg fra de kritiserte "superrikingene".

- Jeg håper boken til venstreraddisen selger ordentlig godt slik at han for en gangs skyld kan bidra med penger i spleiselaget. De fleste av personene Kristjansson harselerer med i boken startet med to tomme hender. De har skapt hundretusener av arbeidsplasser, betalt inn mange milliarder kroner skatt til spleiselaget, sa Øystein Stray Spetalen til gårsdagens VG, og la til:

- Kristjansson har et marxistisk ståsted. Han forsvarer en politikk som i praksis har medført undertrykkelse, forfølgelse og drap på hundrevis av millioner av mennesker.

Les også: Forakter Norges superrikinger

Underygger boken
Kristjansson mener kritikken støtter opp om boken hans:

– Stray Spetalen tåler ikke å høre saklig kritikk om milliardærenes virkelighet. Å komme drassende med argumenter om titalls millioner som dør i folkemord og lignende, har ingenting med denne diskusjonen å gjøre. Hans uttalelser underbygger bare min bok enda mer, sier Kristjansson.

Gullalder for milliardærene
Klaging på formueskatt, flyttelass til Sveits og økte forskjeller er det som spesielt engasjerer Kristjansson i boken. Han karakteriserer de siste 20 årene som en gullalder for milliardærer, og mener deler av problematikken skyldes at samfunnet har skjemmet bort de rike og latt dem få holde på med sitt for lenge.

Han skulle ønske at både høyresiden og næringslivet var flinkere til å kritisere.

- Jeg tror det er mange folk på høyresiden som mener det er problematisk når Stein Erik Hagen, John Fredriksen og de folkene syter og bærer seg, men dessverre er det en debatt som høyresiden altfor sjeldent reiser, sier Mimir, som tidligere i vinter ble omtalt i Universitas siden han hadde meldt seg opp til studier kun for å benytte seg at studentrabatter.

Må ha de samme rammevilkårene
- Hva mener du vi skal med de superrike?

- Det er et godt spørsmål, og jeg tror vi altfor lenge har skjemmet bort de superrike og det tror jeg fører til at de blir mer kortsiktige og bidrar mindre til samfunnet. Vi må ta grep og sørge for at vi får kontroll på denne gruppen, at de betaler skatt som alle andre og forholder seg til de reglene vi har laget i fellesskap. Det er ikke slik at alle tingene jeg mener kommer til å bli vedtatt nå, men det er i hvert fall slik at flertallet skal bestemme. Man kan ikke få andre rammevilkår fordi man truer med å flytte til Kypros.

Les også DNs leder: Sutrerne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.