– Når jeg forteller at jeg skal gå på Columbia University, er det en del som får hakeslepp, sier økonomistudent Tarjei Lode fra Stavanger.

På mandag begynner sommerskolen ved Columbia University i New York City. Der vil han trolig oppleve mer tall og modeller enn severdigheter og sol. For mens studiekamerater reiser på sydenferie eller har sommerjobber, skal Lode bruke seks sommeruker på økonomi- og finansfag på sommerskole ved Columbia.

– Jeg håper å komme inn i et miljø med finansinteresserte, og med folk som er enda dyktigere i faget enn meg, sier Lode.

 

Investerer i skole
For å komme inn på skolen har han tatt på seg åtte ekstraverv og startet opp en studentorganisasjon for aksjeinteresserte studenter i Stavanger for å pynte på cv-en. Det er særlig hans interesse for investorlegendene Warren Buffett og Benjamin Graham, begge utdannet ved Columbia, som gjorde at Lode søkte seg dit.

– Alle finansnerders drøm er jo å jobbe på Wall Street. Jeg vil bruke muligheten til å se meg rundt og finne ut hvordan jeg kan komme meg dit, sier Lode.

Jeg håper å komme inn i et miljø med finansinteresserte, og med folk som er enda dyktigere i faget enn meg Tarjei Lode, student

Men cv-maten er langt fra gratis: Studieavgiften alene ligger på rundt 70.000 kroner. Med kost og losji i stivprisede New York, regner Lode med at sluttsummen blir 120.000 kroner. Pengene kommer fra aksjehandel og egen sp#229, forteller Lode, som ser på sommerskolen som en investering for arbeidsmarkedet.

– I første omgang ser jeg på det som en styrke på cv-en for å få en spennende sommerjobb neste år. Jeg viser at jeg er en lærevillig person når jeg til og med vil bruke sommeren på å lære, sier Lode.

 

Dyrt per studiepoeng
Men å bruke sommeren på å lære, er det fortsatt få som gjør, ifølge presidenten for Ansa (Association of Norwegian Students Abroad), Kristiane Roe Hammer:

– Jeg tror få norske studenter er klar over muligheten til å dra på sommerskole. I land som Storbritannia og USA er skoleåret tredelt, med et sommersemester som mange bruker til å ta ekstra poeng.

– Men selv om sommerskole er lite vanlig nå, blir jo norske studenter mer globaliserte. Etterhvert vil flere vite om muligheten, og da vil nok flere dra på sommerskole, sier Hammer.

Ansa-presidenten tror at mange likevel vil måtte holde seg hjemme på grunn av prisen. Hvis sommerskole skal bli vanlig, må studenter få mer i lån og stipend, mener hun. Per i dag gir Lånekassen ingen støtte til sommerskoler i utlandet, med enkelte unntak.

– For dem som har råd, er sommerskole en kjempegod mulighet til å komme seg til utlandet, knytte et godt nettverk, og få en tilknytning til et godt universitet. De fleste skolene som tilbyr sommerskole i utlandet er veldig gode skoler, og det er utvilsomt noe som vil se bra ut på cv-en.

– Hvis det man er opptatt av er å ha smakt på en av disse store skolene, så er det en billig løsning. Men det koster mye per studiepoeng.



Tok juridisk sommer
Stine Lerkerød (25) har ennå ikke fått anledning til å teste cv-en på potensielle arbeidsgivere. Men jusstudenten tror at sommerskolen ved det prestisjetunge Oxford-universitetet kan komme godt med når hun er ferdig med studiene om ett år. For to år siden brukte hun fire uker og 50.000 kroner på et kurs i internasjonale menneskerettigheter ved det engelske universitetet.

– Jeg lærte om komplekse ting av de aller beste, jeg møtte folk fra hele verden, og skaffet meg et bredt nettverk, sier Lerkerød.

Hun var den eneste norske som deltok på sommerskolen på Oxford.

– For studenter på kontinentet er det nesten en nødvendighet for at cv-en skal være bra nok. Her i Norge er sommerskole heller en bonus, mener Lerkerød.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.