Ola Magnussen Rydje, leder i Norsk Studentforening (NSO) brukte opiumsproduksjon i Afghanistan som et eksempel på dagens utdanningssystem.

- I Afghanistan er det «ingen» som dyrker mat lenger. Markedskreftene styrer, og det er mye mer lønnsomt å produsere opium enn det er å produsere mat, sa han fra talerstolen på NHO-konferansen i dag.

Utdanningsboom
Som DN Talent har skrevet tidligere er det i dag 35 steder man kan studere økonomi og administrasjon i Norge.

Studentlederen mener dette er for mange.

Han mener dagens ordning med at utdanningsinstitusjonene får betalt per student er uheldig, og fører til at altfor mange oppretter utdanninger innen økonomi og administrasjon, som er et ”billig” og populært studium.

- Trenden i dag er at flere og flere universiteter har begynt å dyrke opium. Ikke fordi det er det samfunnet har et behov for at de gjør, men fordi de tjener rått med penger på det, sa Magnussen Rydje.

Telemark vil holde på sitt
NSO representerer rundt 200.000 norske studenter. Blant dem er også studenter på Høgskolen i Telemark, som er en av distriktshøgskolene som tilbyr en bachelorgrad i økonomi og administrasjon.

Høgskolen har nå søkt om å utvide studiet til en mastergrad.

Student Camilla Berg Rindahl (26) leder studentorganisasjonen i Telemark, og mener det er fornuftig at Høgskolen i Telemark satser på økonomiutdanning,

- Jeg ser absolutt at det er for mange utdannelser innen økonomi og administrasjon, men jeg mener at her i Telemark er det fornuftig at vi bruker det fagmiljøet vi har. Det er et gode for hele regionen, sier hun.

Vil legge ned medlemmenes utdanning
Berg Rindahl synes ikke det er problematisk at lederen snakker ned mange av medlemmenes utdanning.

- Jeg føler ikke at han argumenterer mot oss. NSO må se hele sektoren under ett, og jeg har ingen problemer med å se poenget hans. Det er sunt at vi diskuterer dette, sier Berg Rindahl

- Er det problematisk at du indirekte foreslår å legge ned studiene som mange av de du representerer går på?

- Jeg er ikke indirekte, jeg er eksplisitt. Hvis vi skal ha en arbeidsdeling mellom institusjonene må noen legge ned og noen opprette. Jeg har større problemer med å forsvare at studenter går på utdanninger som ikke holder god nok kvalitet, sier Rydje.

Framførte dikt
Magnussen Rydje avsluttet innlegget med å si at utdanningssektoren ikke klarer å organisere seg selv, og framførte et dikt.

- Alle vil ha mer, men ingen vil dele.

Nå er det nok, vi må trenden kvele

Det er kvalitet og en nasjonal plan som skal ligge til grunn

Så stopp for helvete

Dette kappløpet mot bunn, sa Rydje.



Teknologene kjenner seg igjen

Lederen for Tekna studentene, som representerer studenter som tar sikte mot en mastergrad i teknisk-naturvitenskapelige fag, kjenner igjen problemstillingen.

- Når Kristin Halvorsen snakket om ingeniørutdanningen handlet det mye om hvor mange studenter man fikk plass til. Det er lett å måle antall, men vanskelig å måle kvalitet. Vi ønsker flere ingeniører, men vi ønsker kanskje et større fokus på kvaliteten på utdannelsen, sier Kim Allgot, studentleder.

LES OGSÅ:

- Min visjon er å gjøre læreryrket til et drømmeyrke

Vil gi realfagsstudenter mer stipend

Nå er Norges maktelite samlet

Alt om NHOs årskonferanse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.