De beste ungdomsskoleelevene får undervisning på videregående skoler, mens de flinkeste på videregående får undervisning på universitetet.

Det er de 10 prosent flinkeste i språkfag og realfag på ungdomsskolen som fra i høst skal få undervisning i disse fagene på videregående skoler i nærheten, skriver Aftenposten.

- Er du flink nok, får du være med i undervisningen på videregående allerede fra 8. klasse, lover Høyres utdanningsbyråd Torger Ødegaard. Det er Ødegaard som er arkitekten bak Oslo-skolenes omfattende satsing på de beste denne høsten.

De 10 prosent flinkeste på videregående får undervisning på Universitetet i Oslo. Elevene skal ikke bare følge undervisningen, men også ta eksamener.

Får det glatte lag
Neste år kommer det dessuten egne klasser for de beste i matematikk, på sikt skal også de beste elevene i språk- og naturfag få denne muligheten.

Det blir også egne talentklasser innen kultur. Det er allerede en egen ballettlinje på Ruseløkka skole, men i tillegg til dette har Majorstua skole opprettet en egen musikklinje for byens beste unge musikere fra 5. klasse.

Ordningen er så smått innført andre steder i landet også, men foreløpig er det Oslo-skolen som har de mest ambisiøse målene. Men elitesatsingen får det glatte lag av Utdanningsforbundet.

- Å utfordre de beste er en god intensjon. Men å skille ut de beste i egne klasser for å gi dem separat undervisning er faktisk i strid med opplæringsloven, mener Terje Vilno i Utdanningsforbundet.

- Jeg synes dette fremstår som useriøse, helt tomme tankeslott. Det Ødegaard ikke har skjønt, er at endringer i skolen krever en prosess der man diskuterer med lærerne og ledere hvordan man skal gjøre det. Man kan ikke bare sitte på et kontor og vedta, mener han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.