– Dette er den beste nyheten vi kunne få til jubileet vårt, sier Kenneth Sydhagen (23).

I høst er det fem år siden jusstudenten startet opp et fritidstilbud utenom det vanlige. Young Ambassadors er et talentprogram for 20 nøye utvalgte ungdommer, som tar sikte på å gi dem utfordringer og undervisning også utenfor skoletid.

Sydhagen har drevet organisasjonen ved siden av jusstudiene i fem år. Men «en dag skal han jo vokse opp og få andre ting å gjøre», som Google Norge-sjef Jan Grønbech sier.

Derfor har Google, sammen med First House, nå gått inn med 120.000 kroner i stiftelseskapital. I tillegg har de fått samarbeidspartner BA-HR til å ta seg av alt det praktiske ved opprettelse av stiftelsen. De mener en stiftelse vil gjøre Young Ambassadors mer stabil som organisasjon.

– Nå har vi det formelle på plass, slik at vi lettere kan jobbe med å skaffe sponsorer og utvide konseptet til andre byer enn Oslo etter hvert, sier Sydhagen.

«Hjelper dem å ta gode valg»
Ifjor søkte 140 ungdommer fra Oslo-området om å få én av de 20 plassene i nettverket. Rekrutteringen til årets kull er i full gang, enn så lenge kun i Oslo. De ser etter «samfunnsengasjert og kunnskapssøkende ungdom» som sender inn søknad, motivasjonsbrev, cv og siste karakterutskrift – før de vurderes av en komité og velges ut etter et gruppeintervju.

– Har du et stort potensial har du også et stort ansvar, sier Sydhagen, som sier han tok initiativet fordi han selv savnet noe å strekke seg etter på videregående.

Ungdommene møtes til samlinger gjennom hele året. Blant annet er de på bedriftsbesøk og inviterer samfunns- og næringslivstopper til å holde foredrag. I tillegg får hver deltaker sin personlige mentor som følger dem opp gjennom året.

Les også: Tenåringer nettverker på ambassaden

– Det er viktig å bli tatt seriøst selv om man er 16 år, sier Helle Uri Hageberg (19), medisinstudent og tidligere Young Ambassadors-deltager.

 

Jan Grønbech i Google mener på sin side at fritidstilbudet gir de beste elevene noe å bryne seg på, utenfor skolen.

– Jeg er sikker på at hundrevis dropper ut av videregående fordi de kjeder seg i hjel.

– Og what's in it for you?

– Googles største problem er mangelen på ingeniører i denne delen av verden. Vi vil hjelpe dem å ta gode valg i tidlig alder, sier Grønbech.

– Og ansette dem?

First House-partner Bjørn Richard Johansen tar over.

– Ja, men det er på lang sikt. Vi håper jo ihvertfall at deltagerne skal huske oss. Men vi er først og fremst med som samarbeidspartnere for å dele kunnskap om politiske prosesser og systemer, sier Johansen.

Konkurransedyktige 
Barry White, den amerikanske ambassadøren i Norge, har i alle de fem årene fulgt opplegget tett. Han er ikke bekymret over at tenåringene starter å tenke karriere for tidlig.

– Her er det jo en stor kulturforskjell mellom Norge og USA. Nordmenn er «velsignet» av Janteloven og oljen, men verden er kompetitiv. Det er en viktig drivkraft for å bli bedre, sier han.

Selv sier han at ambassaden ser etter «et langsiktig forhold» til Young Ambassadors-ungdommene, og at en del vil ta utdannelsen i USA.

– Jeg er sikker på at noen av disse vil bli statsminister i Norge, og ellers få høye stillinger, sier White.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.