Gründer og milliardær Ståle Kyllingstad rister på hodet over ungdommer som velger å utdanne seg innen musikk, dans, drama, kunst- og håndverk og medier, skriver Dagens Næringsliv.

– Du rett og slett lurer ungdommen. Du kan ikke utdanne folk til musikk, dans og drama i Norges oljehovedstad når en samlet industri skriker etter arbeidskraft. Nå er det mange ungdommer som får en utdannelse det rett og slett ikke er bruk for. Hva i all verden skal de gjøre? Nei, Norge skulle en hatt behovsprøvd utdannelse. En må spørre seg hvor mange folk en trenger til ulike yrker, sier Kyllingstad.

Sivilingeniøren fra Jæren er blant dem som støvsuger markedet for ingeniører i inn- og utland, og ifølge Kyllingstad er det et umettelig behov.

Oljeservicekonsernet hans, IKM Gruppen, som er et av de største i Norge med rundt 2500 ansattte, har behov for mellom 200 og 300 ingeniører.

Administrerende direktør Geir Dølvik i det Manpower Group-eide Experis anslo nylig at det er en underdekning på minst 10.000 ingeniører i Norge.

- Da kan du faktisk bare danse
Som både konsernsjef og eier av et milliardkonsern i oljeindustrien, og medlem av styret i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri, har Ståle Kyllingstad også tdligere vært en kraftig forkjemper for at unge skal velge realfag.

Kyllingstad sier følgende til DN om behovsprøvd utdanning:

- Er du en ingeniør kan du mer enn å jobbe i oljen. Du kan bygge bygg, bygge veier og jobbe med medisinsk utstyr til våre sykehus. Men hvis du driver med dans og drama, kan du faktisk bare danse. Jo dårligere det går for AS Norge, jo mindre indirekte stillinger behøver vi. Dans og drama er indirekte stillinger. De går på kunstnerlønn og de pengene må komme fra en plass, sier Kyllingstad.

Han legger til at vi i Norge også har råd til kultur, men at vi ikke må satse så mye på middelmådig kultur. Norge må være bærekraftig, sier Kyllingstad til slutt til Dagens Næringsliv.

Les hele saken og kommentarerer til utspillet i Dagens Næringsliv fredag.

Les også: Saumfarer Europa etter ingeniører


- Jeg har ikke behov for Norge på samme måte som Norge har behov for meg<b>Dette bør du ikke gjøre etter jobbintervjuet</b>

<b>Ugland ergrer seg over offentlig pengebruk</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.