Nyutdannede siviløkonomer er for opptatt av lønn og tittel, og kan raskt ende med en timelønn lik den man har "på pølsekiosken".

Det mener Econa, arbeidstagerorganisasjonen til 19.000 økonomer.

Tall fra deres lønnsundersøkelse viser at en tredjedel av ferske siviløkonomer og masterutdannede økonomer har overtid inkludert, og en såkalt «særlig uavhengig stilling».

En «særlig uavhengig stilling» er ment for arbeidstagere med overordnede og ansvarsfulle stillinger. Du får ikke overtidsbetalt, unntas store deler av arbeidstidsbestemmelsene, men har ofte høyere grunnlønn og skal kunne organisere arbeidsdagen din selv.

Lite sannsynlig
– Det er lite sannsynlig at en tredjedel faktisk er i slike stillinger. Som nyansatt har man gjerne oppgaver som er definert av andre, og det er andre som reelt sett tar de viktigste beslutningene, sier Per Christian Rogdar, advokat og leder av Econas arbeidslivsavdeling.

Hos ingeniørene er status den samme. Nito, som organiserer 74.102 ingeniører og teknologer, forteller at 28 prosent av de nyutdannede ifjor gikk rett inn i en «særlig uavhengig stilling».

– Det kan du se på øyemålet at er feil, sier Kirsten Rydne, advokat i Nito.

Les også: NHH-professor: - De er jo helt bortreist

1000 timer overtid
Econa og Nito opplever en økende andel henvendelser fra ingeniører og økonomer som mener de jobber så mye at timelønnen blir for lav.

– De tar kontakt når de er utslitt. Det mest graverende er at det utvikler seg en kultur for total tilgjengelighet. Vi har hatt medlemmer som måtte klarere med arbeidsgiver før de gikk på kino om kvelden. Andre har fortalt at de jobbet over 1000 timer overtid i året, sier Rydne.

Kan kreve etterbetalt
Dersom du i realiteten ikke har mulighet til å organisere egen arbeidsdag er du mest sannsynlig ikke «særlig uavhengig» likevel. Da kan det bli dyrt for arbeidsgiver. Siden 2008 har Nito vunnet fire rettssaker der «særlig uavhengige» har krevd etterbetaling av overtid.

Senest i september ble Aibel AS dømt til å betale 217.922 kroner i overtid og feriepenger til en maskiningeniør som ifølge Gulating lagmannsrett ikke var «særlig uavhengig» likevel. Dommen er anket til Høyesterett.

Ferskinger blir smigret
Econa advarer nå unge mot å inngå slike avtaler fordi de kan ende opp med å måtte jobbe mye overtid uten å få betalt for det.

– For nyansatte kan det oppfattes som en positiv anerkjennelse i at arbeidsgiver omtaler det som «særlig uavhengig stilling». Unge arbeidstagere opplever det gjerne som smigrende, og vet ikke hva det innebærer, sier Rogdar.

Les også: - Et misbruk av talenter

Sikkerhetsventil
Arbeidsgiverorganisasjonen Virke kaller derimot bestemmelsen en «sikkerhetsventil».

– En særlig uavhengig stilling legger ikke til grunn at man jobber overtid, men at man organiserer det på en annen måte. Man kan jobbe mer i noen perioder, og mindre i andre. Dette er en av svært få bestemmelser i arbeidsmiljøloven som gir fleksibilitet tilpasset den virkeligheten man er i, sier Inger Lise Blyverket, leder for arbeidslivspolitikk i Virke.

Virke ønsker en klarere definisjon av hvem som kan være «særlig uavhengig».

– Vi er ikke interessert i at arbeidsmiljølovens bestemmelser blir brukt feil, men vi må erkjenne at det er behov for fleksibilitet og at muligheten finnes i for liten grad i dagens arbeidsmiljølov.

Econa er enig i at loven bør redigeres.

– Loven kunne med fordel vært klarere og burde i tillegg vært fulgt opp tettere i praksis. Her ligger det utfordringer både for den nye regjeringen og for Arbeidstilsynet, sier Rogdar.



Dette bør stå i kontrakten din

  • Arbeidsvilkår
    Alle viktige arbeidsvilkår bør stå i selve avtalen. Henvisninger til personalhåndbøker eller andre administrativt fastsatte ordninger gir dårligere beskyttelse dersom arbeidsgiver ønsker å endre vilkårene ensidig.
  • Ferie
    Hvor lang ferie og hvor mye feriepenger du har krav på. Mange tror at de har rett til fem ukers ferie, men ferieloven gir kun rett til 4 uker og 1 dag ferie. Skal du ha fem uker må det avtales. I tillegg kan det for eksempel avtales fri i romjulen eller påskeuken.
  • Oppsigelsesfrist
    Lovens oppsigelsesfrist er en måned, eller 14 dager i prøvetid. Vi anbefaler å avtale en lengre oppsigelsesfrist. 14 dager er knapp tid til å finne en ny jobb. Risikoen for å stå uten inntekt en periode er derfor stor. Mange avtaler en oppsigelsesfrist på en måned i prøvetiden og minst 3 måneder etter prøvetiden.
  • Hvordan arbeidstiden er organisert
    Er stillingen unntatt fra arbeidstidsbestemmelsene, som en særskilt uavhengig ? Daglig og ukentlig arbeidstiden skal angis. I tillegg bør det avklares om du har krav på overtidstillegg, og fleksibel arbeidstid med mulighet til å avspasere.
  • Rettigheter under omsorgspermisjon, foreldrepermisjon og sykdom
    Folketrygden dekker kun inntektsbortfall ved sykdom og foreldrepermisjon inntil 6G, noe som tilsvarer en årslønn på 511 470,- Er inntekten din høyere bør det avtales at arbeidsgiver skal dekke full lønn under sykdom og permisjon. Omsorgspermisjon er etter loven ulønnet. Det bør derfor i tillegg avtales at lønnsplikten også omfatter denne.
  • Konkurranseklausuler
    Er det inntatt en konkurranseklausul i avtalen er det viktig å undersøke de tidsmessige, geografiske og yrkesmessige begrensningene denne gir

Kilde. Econa





Særlig uavhengig stilling

  • Bestemmelsen er ment å omfatte arbeidstagere som ikke innehar lederfunksjoner, men som likevel har overordnede og ansvarsfulle stillinger. Det er ikke nok å kontrollere arbeidstiden selv. Det kreves i tillegg en tydelig og åpenbar selvstendighet knyttet til organisering og gjennomføring av arbeidsoppgavene.
  • Unntas fra de fleste arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Man har ikke krav på overtidsbetaling, men blir ofte kompensert i høyere grunnlønn og kan styre arbeidstiden selv.
  • Viser det seg i ettertid at vilkårene for å unnta stillingen fra arbeidstidsbestemmelsene ikke var oppfylt, risikerer virksomheten å måtte etterbetale overtidskrav fra den ansatte. Ansvaret kan da omfatte overtidstimer tre år tilbake i tid.
  • Bestemmelsen er ment å omfatte arbeidstagere som ikke innehar lederfunksjoner, men som likevel har overordnede og ansvarsfulle stillinger. Det er ikke nok å kontrollere arbeidstiden selv. Det kreves i tillegg en tydelig og åpenbar selvstendighet knyttet til organisering og gjennomføring av arbeidsoppgavene. Unntas fra de fleste arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven.
  • Man har ikke krav på overtidsbetaling, men blir ofte kompensert i høyere grunnlønn og kan styre arbeidstiden selv.Viser det seg i ettertid at vilkårene for å unnta stillingen fra arbeidstidsbestemmelsene ikke var oppfylt, risikerer virksomheten å måtte etterbetale overtidskrav fra den ansatte. Ansvaret kan da omfatte overtidstimer tre år tilbake i tid.
    Kilde: Econa og Arbeidstilsynet


Les også:

Fremtidens arbeidsmarked: Her blir det kamp om jobbene

- Veldig annerledes enn Beverly Hills 90210 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.