Hvorfor blir toppidrettsutøvere ofte gode i det de foretar seg etter karrieren?

– Om toppidrettsutøvere som har lykkes har vært bevisst i prosessen som har ført dem til toppresultat, er det lettere for dem å overføre prosessene også på andre områder, sier Nicolas Lemyre, seksjonsleder for coaching og psykologi på Norges idrettshøgskole.

Les også på DN Talent i dag:

Medisinstudent tok VM-gull

Verdensmester ble toppstudent

Flytt selvtilliten
Alt starter med å bli god på noe. Dermed kan du i teorien flytte «selvtilliten» over på andre områder.

– Alt henger sammen. Er de flinke til å sette mål, samt å nå målene sine, vil de utvikle god selvtillit og lærer at det er et atferdsmønster som ligger bak suksess. Man kan prestere hva som helst, bare man setter hodet sitt i det, lager en god plan og forplikter seg til å gjennomføre planen, sier Lemyre og legger til:

- Man har også sett folk som presterer på et høyt nivå i arbeidslivet, plutselig gir seg selv en fysisk utfordring som å klatre Mount Everest eller gå over Grønland på ski - og får det til. Da overfører de noe viktig som de har lært i jobbsammenheng til en stor fysisk utfordring og lykkes med det. Overføringen handler ikke bare om fra idrett til næringsliv, men sannsynligvis fra hvilket som helst prestasjonsområde til et annet.

 

Analyser
– Så dersom man er ekspert på noe, bør man se litt på hvorfor man er god på akkurat det?

– Ja, men jeg hadde tatt det et steg lenger. Ikke gå litt inn i det, men analysere det veldig, veldig nøye for å forstå prosessen som førte til så gode resultater.

– Hva er det første man må gjøre?

– Man bør finne noe man elsker. Å bli best i verden på noe man elsker er betydelig lettere på noe man liker enn noe man ikke liker.



Motivasjon

Bruk en riktig motivasjonskilde, og det er gjerne en du har kontroll over, for eksempel gleden over å drive med noe, egen progresjon, og mestringsfølelse.

I stedet for å fokusere på en A fordi du trenger en A for å gå videre, bør du bli mer opptatt av kunnskapsutbyttet man får når kurset er ferdig eller følelsen av at man har opplevd noe meningsfylt gjennom prosessen.

Utøverne som er blitt veldig gode til å gjenta topp-prestasjoner er også flinke til å skjønne veien til et mål.

Det er stor forskjell på å bli ekspert på målsetning og å bli ekspert på måloppnåelse. Se hva du har gjort andre ganger der du har oppnådd et mål, og lær av det.



Prioriter

Det er nesten umulig å nå toppen om man ikke bortprioriterer noe. Det er kanskje den vanskeligste ferdigheten å utvikle. Det handler ikke bare om å velge riktig, men også velge bort ting som ikke fører til progresjon og måloppnåelse. Toppidrettsutøvere har ofte lært å ta konsekvensene av de valgene man har tatt.



Sett mål

Å bortprioritere og gå «all inn» er ofte oppskriften i januar, og så faller man tilbake i mønsteret man hadde pre-nyttårsforsett. De som lykkes er også flinke til å balansere, og vet hva slags livsingredienser de trenger for å være tilfredse. For eksempel har man et mål om å begynne å trene, og tropper opp på Sats seks ganger i uka – og faller av igjen.

– Da er målet om å trene gjerne realistisk, men måten å oppnå målet på urealistisk. Det er en tabbe toppidrettsutøvere som hadde lyktes ikke hadde gjort. Ting tar tid, det er kanskje noe de har lært som andre ikke har lært, sier Lemyre.

Mer om samme tema:
Verdensmester ble toppstudent

Medisinstudent tok VM-gull

Superstudentene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.