August betyr for mange nyutdannede at tiden er inne for å intensivere jakten på fast ansettelse. Mange bruker også sommerferien til å bestemme seg for å skifte beite og gå videre til nye utfordringer. Høsten er derfor sesongen for å pusse opp din CV.

En CV er selve nøkkelredskapet i jakten på drømmejobben. Erfarne CV-lesere kan imidlertid bekrefte at det viktige dokumentet skrives med varierende suksess.

- Vår erfaring er at altfor mange slurver litt. De bruker for lite tid på den nødvendige skreddersøm i forhold til den rollen og den stillingen de søker på, sier Arne Gunnar Dokken i Delphi Consulting til DN.no.

Relevant CV

CV er forkortelse for det latinske ordet Curriculum Vitae som betyr «livets løp». I CV-en skal du vise hvem du er og hva du har gjort - alt presset inn på to A4 sider.

Konsultentfirmaet Delphi har spesialisert seg på rekruttering og utvelgelse av ledere på topp- og mellomledernivå. Det betyr at de fleste CV-ene som havner på pulten til Dokken kommer fra en gruppe hvor de fleste har blitt godt voksne og har en lang yrkeskarriere bak seg.

Det betyr riktignok ikke at alt skal være med, understreker hodejegeren. 

- Vi ser at det blir mye "copy paste" og at man ikke har anstrengt seg for å prøve å få frem de tingene man har jobbet med som er veldig relevante i forhold til den rollen man søker på.

Enkelt og kort CV

Videre mener Dokken at en god CV-skriver får frem det viktigste og relevante på en enkel og kortfattet måte.

- Mange har lyst til å fortelle fryktelig mye. Personlig synes jeg en CV som er mer enn to sider betyr at man ikke har tvunget seg til å få frem det mest vesentlige. Da blir det mye prosa som ikke gir et godt og tydelig budskap, sier han.

CV med resultater

Hodejegeren peker også på er at mange kan bli flinkere til å få frem hva de har fått til i CVen. Under arbeidserfaring beskriver jobbsøkeren primæroppgaver, men utelater ofte oppnådde resultater.

- Hva man har fått til drukner ofte i beskrivelser av alt man har gjort og alt ansvaret man har hatt. De fleste som jobber i min bransje skjønner hva det innebærer å ha vært salgsdirektør, men vi vil vite om du har lykkes eller ikke i rollen.

Innledende kapittel

Dokken anbefaler også å innlede CV-en med en oppsummerende beskrivelse om deg selv.

- En liten, kort og snerten innledning om hvem er jeg og hva er det som er mine nøkkelkvalifikasjoner før den faktamessige delen gjør seg hvis man er god på å formulere det, sier han og tilføyer:

- Det er et litt tveegget sverd. Klarer du ikke å få frem noe som fremstår som unikt og spesielt for deg som person, kan det oppleves for oss som at alle er målrettet og strukturerte. De fleste har fått en rekke tilbakemeldinger i løpet av karrieren. Enten man er ung eller eldre så har man begynt å bygge seg opp en merkevare. Jeg er opptatt av at man klarer å få frem den merkevaren man er i ferd med å representere som person, fagmann eller leder.

Les også:
Dette er tipsene til jobbintervjuet

Slik skriver du jobbsøknad

Les også:

Slik får du jobbene som aldri utlyses (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.