– Når jeg har vært ute på byen har jeg brukt mellom 50 og 100 kroner, sier økonomistudent Kasper Vagle (23).

De siste tre månedene har han sammen med tre andre studenter deltatt i bloggprosjektet Nattens Helter. De har skrevet, knipset og filmet sine opplevelser - som edru studenter. Det har blant annet gitt resultater på bankkontoen.

– Man tar litt andre valg når man ikke drikker på byen så man unngår de indirekte utgiftene: Man rekker nattbussen hjem i stedet for å ta taxi og dropper gjerne nattmaten. Jeg har nok spart mellom 200 og 500 kroner hver gang jeg har vært ute, så det har nok blitt noen tusen i løpet av de tre månedene, sier Vagle.

Sparte tre tusen
Michelle Buer (24) og Ida Torkjellsdatter Storehaug (21) deltok også i prosjektet som ble satt i gang av 'samfunnsinnovatørene' i World Wide Narrative. De ser at man kan spare mye på å droppe alkoholen.

– Jeg vil anslå at jeg spart rundt to-tre tusen, sier Storehaug som medgir at hun drakk nokså billig før bloggprosjektet.

– Jeg pleier egentlig å bli spandert på byen uansett, fortsetter Buer.

Les studentenes tips til festmåneden nederst i saken

 

– Ikke så fulle som jeg trodde
Både Vagle og Buer mener at det er mye drikking blant ungdom i Norge, men at det ikke trenger å være kjipt å dra på byen edru.

– Jeg ble faktisk positivt overrasket, folk er ikke så fulle som jeg trodde. Det er så klart en del som drikker for mye, men majoriteten går det helt fint å være sammen med, sier Vagle.

– Folk er flinke til å ta egne valg, selv om det er veldig stort drikkepress. Alle møteplasser for studenter og ungdom sentraliseres rundt drikking, og det hadde vært fint med en edrukultur, i hvert fall enkelte dager, sier Buer.

Fri = fest
Anne Line Bretteville-Jensen ved Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS) påpeker at nordmenn gjerne drikker mer rundt sommerens ferietid og i julebordsesongen. Hun får medhold av kollega Ingeborg Rossow som mener at alkoholkonsumet er betydelig blant enkelte unge voksne i Norge:

– I denne aldersgruppen er mange single og uten barn, og i denne livsfasen er alkoholkonsumet gjerne høyere og mer preget av beruselse. Det ser vi også blant studenter og de som er uten tilknytning til arbeidslivet, sier Rossow.

Engelskmenn oppfordres nå til en «tørr januar» av organisasjonen Alcohol Concern. «En sunn start på det nye året», lyder et av slagordene, som nok gir gjenklang i et ukjent antall nyttårsløfter.

Buer, som vant Nattens Helter for sine blogginnlegg mener en lignende kampanje ville fungert dårlig i Norge.

– Jeg tror det trengs mer enn en kampanje for å endre ting, ruskulturen er veldig satt. I januar er det mange som tar seg litt fri, og når man har fri «må» man jo drikke.Dans, finn nye venner eller gå i filharmonien

Alkoholfri festsesong? Her er noen tips fra «nattens helter»

 • Benytt deg av kulturtilbudet på hverdagene - gå på konsert eller i filharmonien, så unngår du drikkepress fullstendig.
 • La deg påvirke av festpresset, ikke drikkepresset. Hvis du er med på å lage fest er det ikke så mange som bryr seg om du drikker øl eller vann
 • Utforsk de alkoholfrie alternativene, det finnes mye mer enn cola!
 • Når du er på fest: dans! Da markerer du både at du er med på festen, og du slipper å sitte stille hele festen igjennom.
 • Ikke bli hjemme i stedet for å gå på fest fordi du ikke drikker, da syntes alle du er kjip
 • Om folk maser, proklamer din rett som et fritt og selvstendig individ, med like rettigheter som alle andre til selv å velge hva du drikker.
 • Hvis ingen av vennene dine takler at du ikke drikker, finn deg nye venner.
 • Inviter de bakfulle vennene dine på frokost dagen derpå - da setter de i alle fall pris på at du er frisk og edru.
 • Ønsker du å unngå alkoholmas kjøp noe alkoholfri drikke som ser alkoholholdig ut.
 • Allier deg med venner som er edru med deg og allier deg med venner som forsvarer ditt edruelige jeg.
 • Hvis folk stiller spørsmål eller kommenterer det at du ikke drikker: Spøk det bort, spør hvorfor de velger å drikke, eller si rett ut at det er et valg du har tatt - og trives med det.

Les om de edruelige dagene til Nattens Helter på nattenshelter.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.