– Hva er det viktigste du lærte i studietiden?

– Det er et Olav Duun-sitat du får vurdere å bruke her: «Jeg vil ikke si at du ligner for mye på andre, du ligner bare for lite på deg selv». Jeg lærte meg å kombinere: Jeg ble flinkere til å lytte til andre, samtidig som jeg ble tryggere på å trekke egne konklusjoner.

– Hvilken konklusjon er du mest stolt av?

– At jeg begynte å studere i historie. Det var en konklusjon jeg trakk selv, på tross av «ekspertrådene» fra familie, venner og studierådgivere. De sa det ikke var noe å satse på.

– Men så begynte du på statsvitenskap først?

– Ja. Det var fordi jeg hadde for dårlige karakterer i matte og naturfag til å komme inn på historie. Derfor tok jeg mellomfag i statsvitenskap og religionshistorie først. Men det var ikke noe stort problem å gå en «omvei».

– Er det noe du skulle ønske du hadde lært?

– Mange ting. Jeg kunne godt ønsket meg en fagutdannelse i samfunnsøkonomi, for eksempel. Og jeg skulle gjerne kunnet mer språk enn det jeg kan. men jeg angrer likevel ikke på det. Hvis jeg skulle lært meg tysk eller spansk måtte jeg ofret andre viktige ting.

– Har du noen spesiell studieteknikk?

– Først må man velge noe man er motivert for å lære om. Så kan man bruke en nyttig taktikk fra sjakken: Det er feilene du lærer av. Når man nærmer seg eksamen, er det viktigste spørsmålet: Hva er mine svakeste sider, og hva kan jeg gjøre med dem? Som student prøvde jeg å finne ut hvilke deler av pensum jeg var svakest på, noen uker før eksamen. Så leste jeg på det til det var mitt sterkeste felt.

– Det ble noen år med studier, hvordan går det med studielånet?

– Jo, det går fint. Jeg var en av dem som var forsiktig og hadde en del igjen av lånet. Der gjorde jeg en feil ved å følge ekspertråd fra økonomer om å sette det i aksjefond. Det var ikke så lurt rundt 1997-98.

– Hvordan klarte du å bruke så lite av studielånet?

– Jeg bodde på en billig hybel og hadde et ekstremt lavt forbrukt. Man har de tre B-ene som er store utgifter: bil, bar og barn. Jeg unngikk alle tre.



Les tidligere Liv og lære-spalter:

Thina Saltvedt: – Jeg kunne ingenting om olje

Gunnar Bovim: Studentenes sjefslege

Torbjørn Røe Isaksen: – Veldig annerledes enn Beverly Hills 90210

Line Jansrud: Gir prinsesse Diana skylden for studievalget

Kristin Krohn Devold: – Ikke så stor forskjell på Forsvarsdepartementet og Uken

Charlotte Thorstvedt: – Skulle du si noe måtte du ha «dynamite» å komme med

<a href="http://www.dn.no/talent/article2681647.ece">Ine Marie Eriksen Søreide: Brukte 11 år på å bli ferdig med jus-studiet</a>

<a href="http://www.dn.no/talent/article2681647.ece">Kristin Skogen Lund: - Jeg kunne spart fem år med komplekser og dårlig selvtillit </a>

Anita Krohn Traaseth: – Skulle jeg leve i USA, måtte jeg jobbe

Kristin Halvorsen: – Jeg får godta at det toget er gått(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.