Det blir vanskeligere og vanskeligere for unge å få en god jobb uten høyere utdannelse.

Det gjelder ikke om du klarer å slå deg opp i norsk underholdningsbransje.To av de mest omtalte profilene i 2012 hoppet av utdanningsløpet allerede på videregående. I fjor tjente de nær en million kroner.

- Ikke sjokoladekake og bluss
TV2s stjerneskudd Stian Blipp Glopheim (23) er registrert med en inntekt på 844.695 kroner i 2012. Han har ikke vitnemål fra videregående. Til foreldrenes store fortvilelse droppet han videregående da han ikke kom inn på dramalinjen.

Les også: De 100 rikeste under 30 år

– Det var ikke sjokoladekake og bluss den dagen. Enhver forelder som er glad i ungen sin ville jo ikke sagt «skal du slutte på skolen? Her har du ti tusen kroner, gjør hva du vil». De syntes ikke det var noe bra valg i det hele tatt. De syntes, som alle andre foreldre, at barna bør få en bra utdannelse og sikre seg. Men jeg visste, kanskje mer enn de skjønte da, hva jeg ville og det var å drive med underholdning og å få folk til å le og smile, har han tidligere sagt til TV2.

Drop-out
Idol-kollega Tone Damli Aaberge (25) har tidligere fortalt til Dagbladet at det siste hun gjorde på Firda videregående var å levere en spanskprøve der hun hadde skrevet av venninen. Før læreren rakk å levere den tilbake med strykkarakter, var hun dratt til Oslo for å være med på Idol.

Sju år senere hadde hun en inntekt på 1,6 millioner kroner.

Les også: Silje (22) tjener 25 kroner timen - og synes hun er heldig

Selvlært i showbiz
Heller ikke Bård Ylvisåker, som ifjor tjente 2,7 millioner, har høyere utdannelse.

- Jeg har generell studiekompetanse med valgfag, en høythengende utdanning i Norge. Og så har jeg bredbånd, har Bård Ylvisåker sagt til Aftenposten.

Broren Vegard har derimot studert på Luftfartsskolen, men om det er derfor Vegard tjener 500.000 mer enn Bård er heller uvisst.

Tre uker på universitetet
Av andre unge underholdere uten utdannelse finner vi bergensrapperen Lars Vaular. Han tjente ifjor en million kroner, og har en formue på 1,7. Han rakk bare tre uker på universitetet i Bergen før han droppet ut.

- Jeg ville egentlig gå min egen vei, uten noe særlig med utdannelse. Men så endte jeg og Leo Ajkic opp med å studere nyere historie. Da folk begynte med slike kollokviegrupper, der man måtte samarbeide, sluttet jeg. Etter det ble det ikke mer skole, sa Vaular til Dagbladet.

Artist Marit Larsen tok videregående som privatist mens hun turnerte med M2M, men har etter det ikke hatt tid til mer utdannelse. I fjor ble hun registrert med en million kroner i inntekt.

Se hva unge underholdere både med og uten utdannelse tjente ifjor:



DN.no tar forbehold om at listen kan inneholde feil.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.