Mandag 15. august er offisiell skolestart for de fleste universitet og høyskoler i Norge. Å begynne samtidig med forelesningsrekken kan være for sent for noen, mener Line Fleischer, avdelingsleder for Studentrådgivningen ved Studentsamskipnaden i Bergen.

– Den vanligste årsaken til at studentene oppsøker oss er stress, og ved å starte tidlig kan man forebygge både stress og eksamensangst, sier Fleischer.

Øker selvtilliten
På studentservice på Gløshaugen i Trondheim er det stille i gangene, men noen NTNU-studenter har begynt å komme inn for å få hjelp. Studentveileder Sine Bjerregård Hanssen råder utålmodige studenter til å vekke nysgjerrigheten før studiestart.

– Å åpne pensumboken på side én, og lese fra start kan være veldig uinspirerende. Da er det bedre å starte hjernen på andre måter. Skaff deg et overblikk, søk på nettet om faget du skal ta, snakk med tidligere studenter og tenk over hva du kan fra før, sier Bjerregård Hanssen.

– Hva er det godt for?

– Når du vet litt om noe blir det lettere og mer interessant å lære mer. Det gir et lite forsprang, og det handler også om å få følelsen av at dette skal gå, at du kan klare dette.



Ekspertenes beste tips:

- Har du økonomisk mulighet, skaff deg bøkene nå. Vil du begynne å lese, ta gode notater. Dersom du ikke repeterer kan du glemme opp til 80 prosent.

- Skaff overblikk over fagene. Finn læringsmålene, gamle eksamensoppgaver, pensum og undersøk hva du kan fra før. Snakk med tidligere studenter og bruk nettet, for eksempel forskning.no, for å gjøre research.

- Lag en plan. Nå kan den ikke være så detaljert, men skriv ned når semesteret starter og slutter, når det er ferie og noter om det er noe utenfor skole du vet vil ta masse tid.

- Ikke kutt ut det som er gøy. Mange dropper for eksempel fotballen eller sangkoret fordi de føler at de ikke har tid, da mister de samtidig sin «studieenergi» som de trenger for å få utbytte av forelesninger og selvstudium.

- Denne sommeren har gitt mange studenter sorg, tunge tanker og kanskje også redsel. Dette kan lett gå ut over konsentrasjonen. Mange utdanningsinstitusjoner tilbyr samtaler, psykologer og kurs for stressmestring, studieteknikk og mental trening.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.