Tre trøffelarter som ikke tidligere er funnet i Norge, er resultatet så langt for trøffeljegerne fra Naturhistorisk museum. Men midlertidig mangler delikatessen sommertrøffel.. Les mer om jakten her.

DN Talent bringer hver mandag fra og med denne uken nytt fra akademia. Her kan du finne linker til ny forskning, spennende forelesninger og igangsatte prosjekter. Har du tips til noe som burde være her, send mail til journalist Anna Werenskjold.

Andre nyheter:

Universitetet i Oslo:

Forsker på uro i skolen
Uro i skolen er en av de mest utbredte pedagogiske problemene vi har i dagens skole. Hvilken type uro snakker vi om og hvordan kommer denne uroen til uttrykk? Er uro nødvendigvis forstyrrende for læring? Les mer her.

Døden som trøst
Omtrent 10 prosent av norske ungdommer har forsøkt å ta sitt eget liv eller driver regelmessig med selvskading.
Men ønsker de egentlig å dø?

Trygve Haavelmo Centennial Symposium
Økonomisk institutt markerer 100-årsdagen for Trygve Haavelmo med et internasjonalt symposium om hans bidrag til økonometri og økonomisk teori. Tid og sted: 13. og 14. desember 2011 i Gamle Festsal.

NHH:

Kvinnelig aksjeboom
Flere kvinner inn i norske styrerom: bra eller dårlig? Ja, mener aksjemarkedet. Nyere forskning fra Norges Handelshøyskole ser nærmere på hvordan aksjemarkedet reagerte på innføringen av kjønnskvotering i norske styrerom. Ved å se på aksjepriser har man kommet frem til at den samlede effekten på Oslo Børs var positiv.

Delte kunnskap om juks og maktmisbruk
Til daglig jakter de på selskaper som misbruker markedsmakt og bryter konkurranselover, men forrige uke var de samlet i Bergen. Sjeføkonom i EU-kommisjonen Kai-Uwe Kühn mener man i dag bruker for lang tid på behandlingen av konkurranselover ved fusjoner og oppkjøp, og at analyseverktøyene er blitt for avanserte. Les mer her.

Slik spres ledelseskonsepter
Hvorfor overlever noen ledelseskonsepter og andre ikke? En ny doktoravhandling fra NHH ser på hvordan et av verdens mest populære ledelseskonsepter ble akseptert praksis i Skandinavia. Dag Øivind Madsen disputerer onsdag 30. november med avhandlingen “The impact of the Balanced Scorecard in Scandinavia: A comparative study of three national management fashion markets” .

NTNU :

Voldtektsofre kan bli dårligere av terapi
Voldtektsofre som begynner i terapi hos psykolog for tidlig, kan få større psykiske problemer enn de som venter litt.

Forskernes avslørende karakterbok
Internasjonale eksperter refser deler av den norske forskningen innen helsefag, medisin og biologi. På NTNU får hjerneforskerne stående hyllest, biologene og medisinerne får mye ros, mens psykologene får hard medfart.

Debatt om bioteknologiloven
Ny teknologi og banebrytende forskning gjør det mulig å unnfange barn på nye måter. Dette reiser en rekke etiske problemstillinger om forståelsen av foreldreskap, fattigdomsproblematikk, kjøp og salg av egg og sæd og barns rettigheter til å vite hvor de kommer fra. Høsten 2011 revideres den norske bioteknologiloven. Tid: 23. november 2011, 19.00 Sted: Suhmhuset, Vitenskapsmuseet, Trondheim

Universitetet i Stavanger:

Bedre CO2-fangst
Nye tekniske løsninger for gassturbiner kan gi vesentlig bedre ytelse og reduserte kostnader ved CO2-fangst. Det viser en fersk doktorgradsavhandling fra Universitetet i Stavanger, utført av Nikolett Sipöcz. Slike løsninger kan muliggjøre en raskere kommersialisering av renseteknologi og dermed bidra til å redusere globale utslipp av CO2.

Risiko for atomulykker
Risiko knyttet til atomenergi og atomavfall er tema på Samfunnssikkerhetskonferansen 2012. Konferansen arrangeres ved Universitetet i Stavanger 5. januar. Blant bidragsyterne er miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, Bellona og Statens Strålevern.

Migrasjon i skolen ingen risiko
– Vi har lett for å glemme at migrasjon er en ressurs i skolen og ikke bare en risikofaktor, sier Hildegunn Fandrem ved Senter for atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger. I sin nye bok gir hun morgendagens lærere økt kunnskap om hvilke utfordringer og muligheter migrasjon og mangfold innebærer.

Universitetet i Tromsø:

Ett skritt nærmere nye legemidler mot depresjon
Oppløftende forskningsresultater fra Helsefak kan føre til utvikling av nye antidepressiva. Mer her.

Drømmen om kroppen til Brad Pitt
Norsk ungdom helt ned i 13-årsalderen eksperimenterer med veksthormoner. Guttene forteller at de drømmer om å få kroppen til Brad Pitt. – Farlig, uttaler dopingekspert. Status og kropp er viktig for norsk ungdom .

Hva er korallene verdt?
Økonomiprofessor Claire Armstrong har fått midler fra Tromsø forskningsstiftelse for å regne ut de økonomiske konsekvensene som tap av korallrev kan ha for oss. Nær halvparten av de store korallrevene utenfor norskekysten kan allerede være ødelagt av trålfiske. Nå haster det å finne ut hva som går tapt. Les mer her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.