For mange siviløkonomstudenter står valget mellom «de fire store». Revisjonsselskapene Ernst & Young, Deloitte PwC og KPMG følger studentene tett gjennom hele det femårige studieløpet.

Men hvordan skille dem fra hverandre og til slutt velge én, den første «ordentlige» arbeidsgiveren? Kristian Blokkum Kjelstad (28) så dit studievennene fra Norgens Handelshøyskole (NHH) var.

– Bestekompisene mine fra NHH er her. Det tar jeg som et kvalitetstegn. Det var ikke den eneste faktoren som bestemte hvor jeg skulle begynne å jobbe, men en sterk indikasjon på at ville trives her - siden de jeg liker og ligner på gjør det, sier han.

Les også: Søknaden som gir deg drømmejobben

Lavere terskel
Da Kjelstad flyttet fra Bergen til Oslo ifjor for å begynne i PwC var også mange andre av vennene fra studiet med på lasset. Nå spiser han lunsj i kontorbygget i Bjørvika sammen med tre andre nyansatte. Alle kjenner hverandre godt - fra klassen, studentfestivalen Uken og studentforeningen på NHH.

– Vi har jo jobbet sammen tidligere også, i skolesammenheng. Så jeg merker egentlig ikke så stor forskjell, sier Marlene Follestad Aulie (26).

Den tidligere klassevenninnen Asta Fritze Gjerdrum (25) nikker. Hun kjente både personer som jobbet i PwC fra før, og flere som ble ansatt samtidig med henne.

– Hvis man kjenner noen fra før av sklir man fortere inn i miljøet. Det er lavere terskel for å spørre om ting hvis du kjenner noen, sier Gjerdrum.

– Er det ikke litt kjedelig å se de samme ansiktene her som på skolen i Bergen?

– Alle er ikke på den samme avdelingen. Jeg har blitt kjent med mange nye også. Men vi jobber mye, og dagene hadde gått trådt hvis jeg ikke hadde hatt folk jeg kom godt overens med på jobb, sier Kjelstad.

Viktigst i starten
I løpet av det siste året er de også blitt kjent med tidligere NHH-ere de ikke kjente fra før.

– Men jeg vil ikke «gå på NHH», altså. Jeg jobber i PwC. Det er viktig at det ikke blir for mange, sier Aulie.

– Nei, det må ikke bli en subkultur, sier Kjelstad.

– Så BI-folk er velkomne?

– He, he, ja, det er de. Etterhvert glemmer man også hvilken skole man har gått på. Det hadde betydning til å begynne med, det var naturlig at man ble dratt mot andre NHH-ere, men det blir mindre relevant etter en stund. Ifølge personaldirektør Kristin Hesla Halvorsen i PwC rekrutterer selskapet vanligvis rundt 100 nyutdannede i året, der anslagsvis 30 til 40 er fra NHH.

– Siden vi ansetter mange nyutdannede hvert år, er sjansen relativt stor for at man allerede kjenner noen ved oppstart. Det er ingen ulempe å kjenne noen når du kommer et nytt sted, det kan være seg en ny by, et nytt studiested eller en ny arbeidsgiver. Vi er opptatt av å legge til å rette for at alle nyansatte skal bli godt kjent, blant annet gjennom et introduksjonsprogram, sier Halvorsen.

Les også: Lei selvopptatte studenter i dress

Ser like ut
– Det hender studentene sier at «dere virket så like og de jeg kjenner valgte dere, så da gjør jeg også det». Vi ser like ut fra utsiden. For studentene er det kulturen og menneskene som skiller oss fra hverandre, sier Helene Cappelen, rekrutteringsansvarlig i Deloitte.

– Men mitt inntrykk er at de er mer opptatt av om de kjenner noen i selskapet fra før av, enn at vennene deres også har fått jobbtilbud her. Da kan de ringe og spørre hva vi ser etter på jobbintervju og ikke minst hvordan det egentlig er på arbeidsplassen.

Konsulentselskapet skal ha rundt 25 arrangementer på skoler i høst, for å finne 100 studenter som vil begynne i Deloitte om ett år.

– Mitt råd til studentene er å prøve å møte så mange av firmaene som mulig på stand. Da får man også snakket med de som jobber der, sier Cappelen.

70 nyutdannede toget denne høsten inn i Deloitte. De fleste kommer rett fra samme kull på NHH, NTNU, BI og CBS i Danmark.

– Noe av det første de gjør er å dra på kurs sammen i tre dager på Norefjell. Her er det mye faglig opplegg, men det blir jo også gjerne et «helt om dagen, helt om natten»-opplegg. Den gamle vennegjengen fra studiet er nok trygg og fin for mange den første morgenen, men i løpet av turen og de påfølgende introukene former det seg ofte nye gjenger og skillene viskes ut, sier hun.

Skal lære å jobbe
Hodejeger Nina Merethe Andersen i Panamera IMD mener det er naturlig at venner fra studiet havner samme sted, fordi man gjerne søker sammen med de som har like interesser og ambisjoner som en selv.

– I et konsulentselskap treffer man mange på samme alder, som tenker likt. Det er en «work hard, play hard»-mentalitet. Når man er ung er dessuten kollegaene ofte viktigere enn senere i livet.

Det er imidlertid ikke det viktigste når man skal velge sin første jobb, understreker Andersen.

– Det man bør se etter, er om bedriften har ressurser og muligheter til å gi god oppfølging og videreutvikling. Det viktigste man gjør i sin første jobb er nemlig å lære å jobbe, sier hun.

Les flere saker fra DN Talent

Slik skal de få flere til å «glemme» konsulentbransjen

– Karrieredagene ville gått konkurs uten oss

525.000 i startlønn for konsulentene

– En vill kamp om talentene

En heldig seteplassering på flyet ga Kristoffer (26) jobb(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.