Hun hadde både OL- og VM-gull i bagasjen da hun startet på ingeniørstudiene i København. Fem år senere gikk Siren Sundby (29) ut med 10 A-er på vitnemålet og ble kåret til klassens beste student.

Metoden fant hun i idretten.

– Å ha viljen og holde motivasjonen oppe gjelder både for trening og studier, sier Sundby.

Som tidligere proffseiler er Sundby vant med konkurranser som kan vare i flere dager.

– Jeg er god til å konsentrere meg, i seilingen er det er gjerne lange løp. Da er du nødt for å holde konsentrasjonen, fokus og planlegge tiden din.

Ingen asosial student
Det var i 2006 at hun byttet seilbåten med pensum, og flyttet mutters alene til København for å sette seg på skolebenken etter fem års skolepause.

På timeplanen sto det hverken navigasjon eller rigging, men design og innovasjon.

– Det var ganske skummelt, jeg gikk fra å være på topp og godt kjent i miljøet til å være en «nobody» i København. Men det var det jeg ville, og det var nok enklere å konsentrere seg om skolen ved å ikke bo i Norge, sier hun.

– Vurderte du å bygge videre på noe av det du kunne fra før?

– Ja, men for meg var det ikke aktuelt. Jeg ville treffe nye folk og lære noe nytt.

I København erfarte hun også at det ikke bare nytter å «trene» hardt.

– Da jeg gikk fra å være toppidrettsutøver til student var jeg nok litt for lite sosial med en gang, sier hun og utdyper:

– Selv om jeg gjorde en intens innsats med skolen det første halvåret, gikk det bedre da jeg ble mer sosial. Du mister en del andre ting når du bare leser, det er nyttig å snakke om det som skjer i fagene også. Da jeg løste det opp, gikk det veldig mye bedre.

Å gjøre eller ikke gjøre
Å være sosial og lese pensum, samtidig som man har treneroppdrag på si og helst trener tre, fire økter i uken, høres bra ut i teorien. Men vanskelig i praksis.

– Eller?

– Som student planla jeg tiden min slik at visste når jeg skulle lese og når jeg ikke skulle lese. Da forstyrrer ikke lesingen fritiden. Når jeg først hadde en lesedag, var det fra da til da. For eksempel la jeg inn lesing fra klokken åtte til seks om dagen. Midt på dagen hadde jeg en treningsøkt med lang lunsj, for eksempel fra 11.30 til 14.00. Da er det ikke så vanskelig å motivere seg fra åtte til halv tolv, sier hun og legger til:

– Når jeg leste, tok jeg notater. Selv om jeg ikke nødvendigvis brukte dem, gjorde de at jeg unngikk å drømme meg bort. De hjalp meg til å holde fokus, sier hun.

Det å gjøre eller ikke gjøre var essensielt.

– Jeg er enten på eller av, sånn var det også med seiling. Når man enten gjør det ene eller det andre, får man mye ut av begge deler,

Konkurransejobb
Etter tre år på Danmarks Tekniske Universitet flyttet hun til Norge, begynte på Handelshøyskolen BI og skrev sammen med medstudent Andreas Brodtkorb masteroppgave om industriutvikling innen fornybar energi.

Før jul ble den kåret til kullets beste masteroppgave, og i høst startet hun som konsulent i Capgemini Consulting.

– Når det er konkurranse i bildet trigger det meg veldig, og det er ikke noe man slipper fra seg når man er ferdig med idretten. Det at man lærer noe og har progresjon er gulroten min, ikke lønnen, sier Sundby.

Hun er glad for å jobbe et sted der det legges stor vekt på resultater og prestasjoner.

– Hva gjør du for at konkurranse skal virke triggende og ikke avskrekkende?

– Om man tar alt personlig blir det tøft, men jobben er bare en del av livet mitt. Det er en viktig del selvfølgelig, men det er ikke sånn at korthuset mitt raser om det går galt på jobb. Når du tenker slik tør du også å satse mer, forklarer hun.

Siren Sundby legger til:

– Nå høres det ut som jeg har det gøy hele tiden, men det er jo ikke sånn. Men har du det kjipt må du endre på noe, det nytter ikke gå rundt og klage, sier hun.

Les også:
Slik blir også du en ener (overalt)

Medisinstudent tok VM-gull (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.