Lenge etter at den gule stripen på veien er slutt og veilysene er nedprioritert ligger en stor skole, som om noen har slengt en neve hus og elever tilfeldig inn i Sogn og Fjordane.

-Ja, du er isolert her, men på en god måte. Du er jo isolert sammen med masse bra folk, sier Leonore Wünsche (18) fra Namsos.

Internasjonalt vitnemål
Hun er en av 20 norske elever på den videregående skolen United World College Red Cross Nordic (UWCRCN) i Flekke utenfor Førde. Her går 200 elever som har flyttet fra 95 ulike land, i håp om å få internasjonalt vitnemål (IB) og bidra til en mer fredfull verden.

– Det norske skolesystemet er kjempebra, og dette er på ingen måte kritikk av det. Men å få den hverdagen her er uvurderlig. Jeg hadde lyst til å studere medisin og forskning fra før, og interessen er blitt forsterket her. Til forskjell fra et vanlig, norsk vitnemål har du her bare seks fag og får mer fordypning, sier Wünsche.

Fra UWC til USA
Stiftelsen UWC har 12 skoler over hele verden, og vil føre sammen ungdommer på tvers av sosiale og geografiske skillelinjer.

I fjæra ved Flekkefjorden undervises elevene på engelsk, og vil de studere i USA etterpå er de kvalifisert til det lukrative Shelby Davis-stipendet som dekker deler eller hele studieavgiften.

Hvert semester besøker flere amerikanske universiteter skolen for å verve elever, og ifølge administrasjonen ender rundt 70 prosent av elevmassen i USA etterpå.

Les også: 25 år og snart ferdig med doktorgrad

De siste årene har de sendt elever til toppuniversiteter som Harvard, Brown, Stanford og Massachusetts Institute of Technology.

– Vi har gode relasjoner til amerikanske universiteter. De vet de får flinke elever med gode holdninger og som også vil være gode bidragsytere på campus, sier Arne Osland, utviklingsdirektør.

Ambisiøse elever
Han kom til skolen i 1996, ett år etter oppstarten. Første gang han kom kjørende over Sognefjorden fikk han vondt i magen fordi det var så, ja, øde.

- «Splendid isolation», kaller Richard Lamont det, skolens ferske rektor.

Briten ble rekruttert for to år siden med erf#229 fra UWC i Swaziland, en av de 11 andre skolene i UWC-nettverket.

– Det som overrasker meg er hvor ambisiøse og «driven» elevene våre er. Når jeg spør elevene her hva de vil etterpå svarer de «internasjonale relasjoner», «medisin», sånne ting. De er sultne og karrierefokuserte. Mange har nok en del forventninger fra familien med seg, sier Lamont.

Ressurssterke
Første gang Eric Abaidoo (18) forlot millionbyen Accra i Ghana var det for å flytte inn på et femmannsrom i Flekke, to timer utenfor Bergen, to timer utenfor Sogndal.

– Det første jeg tenkte var at «åh, kunne ikke skolen ligge i Bergen eller Oslo?» Men jeg kom over det. Du må bare tenke at du er veldig privilegert som får være her. Her er ingen klubber og ingenting som distraherer deg, sier han.

Abaidoo hadde fått studieplass på en handelshøyskole i Accra da han fikk skoleplass på UWC, og håper nå at noen år her kan føre til en rimeligere universitetsutdanning.

– Jeg er vant med sol hver dag, og her kan man kanskje ikke se solen i løpet av en uke en gang. Men jeg måtte bare komme over det. Bare slik kan man bli en «citizen of the world», sier Eric Abaidoo (t.h), her sammen med romkamerat Jakob Barnwell (17) fra Danmark.
– Jeg er vant med sol hver dag, og her kan man kanskje ikke se solen i løpet av en uke en gang. Men jeg måtte bare komme over det. Bare slik kan man bli en «citizen of the world», sier Eric Abaidoo (t.h), her sammen med romkamerat Jakob Barnwell (17) fra Danmark. (Foto: Elin Høyland)

Blir inspirert
Som avgangselever holder både Abaidoo og Wünsche søknadspapirene tett til brystet, men de har begge blikket mot USA og Storbritannia.

Det hadde de ikke før de kom til Sogn og Fjordane.

– Du får en helt annen input her, folk snakker om skoler i utlandet og har venner som studerer her og der. Vi har jo et eget «university office»! Tenk om en rådgiver på en norsk skole hadde det kommet til deg og sagt «her er en liste over amerikanske universitet, dette er en SAT-test, og sånn fungerer det om du vil studere ute», sier Wünsche.

Ingen snarvei
Både elever og administrasjon blir derimot skeptiske når DN lanserer teorien om at UWC er et bra springbrett om man vil ha et rimelig studieliv på amerikanske toppskoler.

– Om man ønsker en quick fix er ikke dette riktig sted. Vi vil ikke bare ha de som er på topp akademisk, vi har dem også, men vi vil ha elever som er gode deltagere på campus, sier Osland.

Han får støtte fra Leonore Wünsche.

– Du blir preget av å bo sånn i to år, og du må virkelig integrere deg i samfunnet her for å trives. Velger du UWC bare for å komme inn på en god skole, velger du en slitsom vei, sier hun.

Leonore Wünsche lager middag hos en av lærerne sammen med romvenninene. Fra venstre: Kaja Jedrzejowska fra Polen, Leonore Wünsche, Clara Edwards fra Sverige og Ilma Jahovic fra Bosnia-Hercegovina.
Leonore Wünsche lager middag hos en av lærerne sammen med romvenninene. Fra venstre: Kaja Jedrzejowska fra Polen, Leonore Wünsche, Clara Edwards fra Sverige og Ilma Jahovic fra Bosnia-Hercegovina. (Foto: Elin Høyland)

United World College

  • Stiftelse fra 1962 som tilbyr utdannelse til elever fra hele verden med sikte på at de skal bidra til en mer fredfull verden, kvalifisere til høyere utdannelse og bidra til utvikling i hjemlandet.
  • UWC Red Cross Nordic ble åpnet i 1995, og er en av 12 UWC-skoler over hele verden.
  • Skolen finansieres over statsbudsjettene til de nordiske landene. Norge gir rundt 30 millioner over statsbudsjettet, og de andre nordiske landene bidrar med rundt 9 millioner. Blant annet finner 5,5 millioner svenske bistandskroner veien til Flekke i Fjaler for å finansiere skoleplassene til elever fra ressurssvake land. Skolen tjener også rundt fem millioner på å arrangere leirskoler.
  • Elevene søker seg til UWC-systemet, og blir plukket ut av sitt lands nasjonalkomité. Det er nå 140 nasjonalkomiteer, og blir du tatt inn i systemet kan du ende overalt fra Swaziland, Costa Rica til Sogn og Fjordane.
  • Alle elevene betaler nå lik egenandel uavhengig av hvilken skole du går på. Denne er 33.000 per skoleår. Man kan også søke om behovsprøvd stipend fra UWC Norge.

Mer fra DN Talent:

Toppstudent som 14-åring

Norske studenter lever luksusliv i utlandet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.