Uten Stein Erik Hagen, Christen Sveaas eller andre velgjørere for hånden, kan det være et krevende finansielt puslespill å studere ved verdens høyest rangerende universiteter.

Noe av det dyreste man kan finne på, er å ta en master i business ved Stanford, Harvard eller Berkeley. Da må man ut med den nette sum av 280 000 kroner per år bare i skolepenger. Ved flere andre universiteter og studieretninger, ligger årlige skolepenger på cirka 200.000 norske kroner.

Les om jenta som fikk sponset skolegang av Stein Erik Hagen: - Som å vinne i Lotto

«Skal ikke stoppes»
Med maksimal uttelling på lån og stipend fra Lånekassen, inkludert såkalt tilleggsstipend, kan støtten til skolepenger komme opp i 175.000 kroner. En betydelig andel av dette blir imidlertid gitt som lån. Ved maks lån pådrar en utenlandsstudents seg en årlig gjeld på 126.000 kroner, mot 54.000 kroner for studenter i Norge.

- De aller beste studentene våre skal ikke stoppes på grunn av økonomi, sier FrPs kunnskapspolitiske talsmann, Tord Lien.

Hans partis stortingsgruppe fremmer nå et forslag om at staten skal dekke skolepenger fullt ut med stipend ved verdens 20 beste universiteter. Forslaget blir lagt frem for partiets landsmøte denne helgen. Lien og stortingskollegene tar utgangspunkt i Times higher educations årlige rankingliste over verdens 200 beste universiteter.

Bra for «gutta på gulvet»
- Å satse på internasjonale eliteuniversiteter - er ikke Frp et parti for «folk flest»?

- Jeg er forberedt på at noen vil oppfatte forslaget som elitistisk. Til det vil jeg si at nettopp «gutta på gulvet» i industrien er tjent med ledere og fagfolk med topp kompetanse. Middelmådighet i kunnskapsnivået vil i sin tur føre til middelmådighet i verdiskapningen og videre til middelmådighet i velferden, mener Lien.

- Men staten tilbyr allerede et tilleggsstipend på inntil 61.600 kroner ved en rekke dyre universiteter av høy kvalitet. Holder ikke det?

- Det er bra, men fortsatt vil det ved de dyreste utdannelsene gjenstå 40.000 - 50.000 kroner for å dekke skolepengene. Hvor mange 19-åringer kan skaffe det uten videre? Dessuten vil disse studentene også måtte ta opp forholdsvis mye mer i lån enn studenter i Norge, sier Lien.

I tillegg foreslår Frp å innføre 80 prosent dekning av alle godkjente helgradsstudier på bachelor- og masternivå, samt å innføre støtte for det første året i fireårige bachelorprogrammer i Brasil, Russland, India, Kina, Sør-Afrika og USA.

ANSA er skeptiske
Utenlandsstudentens organisasjon ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) er ikke veldig positive til Fremskrittspartiets forslag om 100 prosent stipent til de 20 beste universitetene i verden.

- Det er mye viktigere for samfunnet å heve stipendandelen for flertallet av de nordmenn som vil studere i utlandet, enn for en liten gruppe elitestudenter, sier president i ANSA, Kristian Moldekleiv.

Stipendordningene finnes
- Det er svært få som kommer inn på for eksempel Harvard eller MIT. I tillegg finnes mange private stipendordninger for studenter som kommer inn på universiteter av dette kaliberet, mener Kristian Moldekleiv.

Moldekleiv mener de økonomiske problemene oftere inntrer for studenter som går på utenlandske universiteter litt lenger ned på listene og støtter derfor Frps forslag om å øke stipendandelen generelt. Han stiller seg også positiv til forslaget om å finansiere førsteåret på fireårige bachelorgrader.

- Mange lar seg stoppe i å ta en bachelorgrad i USA og andre land fordi de må skaffe alle penger til det første året selv. Vi ser også at jo flere som tar en bachelor ute, jo flere tar også mastergraden sin ute, i tråd med regjeringens målsetning, sier Moldekleiv.

Flere saker fra DN Talent:

Sveaas og Hagen sponser norske studenter

Åtte millioner til norske studenter

- Som å vinne i Lotto (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.