De minste leilighetene selges nå i rekordfart. Markedet presser prisene til værs på studentleiligheter, og investorene kjemper om å finne de beste utleieobjektene før skolestart i august.

- En god investering er når du kjøper noe som er billigere enn det pleier å være og selger det dyrere, og nettopp derfor bør man styre unna små leiligheter. De er dyrere enn de pleier å være. Det er i så fall et dristig veddemål å kjøpe en liten leilighet som en investering, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities til DN.no.

Les mer:
Sjekk boligprisene der du bor
I sommerferien selges «Dritten i midten»

 

40 prosent av normal husleie
Andreassen mener dagens boligpris-nivå er for høyt og tror boligprisene vil falle 10-15 prosent de neste fem årene. Han fraråder derfor ikke bare små leiligheter som investerings- og utleieobjekt, men advarer kjøpere som tror de kommer til å tjene på å bo i disse leilighetene.

- De fleste kommer ikke til å bo lenge i en leilighet på 16-20 kvadratmeter, og derfor vil kostnadene bli høye. Skal det lønne seg å kjøpe må du derfor ha en ganske kraftig prisvekst eller lang tidshorisont, sier sjeføkonomen, og legger til:

- Har du for eksempel en treårig horisont for leiliheten og regner med utgiftene som går med på dokumentavgift, meglerhonorar, annonse- og flyttekostnader vil dette fort bli 5-6 prosent av prisen på leiligheten. Bare disse kostnadene vil utgjøre 40 prosent av normal husleie.

- Kraftig med interessenter
DN.no har de siste ukene omtalt flere studentleiligheter som blir revet vekk på første visning. Nylig ble en studentleilighet på 20 kvadratmeter solgt for 1,97 millioner i Oslo, noe som gir en kvadratmeterpris på hele 98.500 kroner. Den lille boligen er en del av boligkomplekset Lille Bislett, like ved Bislett Stadion i Oslo.

Les også:
Denne hybelen koster 93.750 kroner per kvadrat

- Det er et tegn på at det er et veldig opphetet boligmarked. Jeg tror nivået er for høyt nå, rett og slett, sier Andreassen.

Sondre Ulsaker, eiendomsmegler i DNB Eiendom Oslo sentrum og vest, er uenig med Andreassen. Leiligheten på Lille Bislett hadde mange interessenter og ble solgt 320.000 kroner over takst på første visning. Han tror de kommer til å se flere slike gode salg i juli og at disse vil holde seg sterkt i pris årene fremover.

- Det er et veldig stort press på leiligheter under to millioner. Det merker vi ved at det er kraftig med interessenter på denne typen boliger som fungerer som utleieobjekter, sier Ulsaker til DN.no.

Har du tips til gode saker om boligmarkedet, ta kontakt med journalist Lily Marcela Gundersen.

 

- Betaler for å være «on the grid»
Seniorøkonom Jan L. Andreassen i Terra synes hele kvadratmeterpris-debatten er misvisende.

- Når du er villig til å betale et par millioner for et lite krypinn, spørs det om det er riktig å fokuserepå kvadratmeterprisene. Kjører du en time unna Oslo kan du spare mye, men du får et helt annet liv. Kjøper du en liten bolig midt i sentrum, får du mye mindre plass for pengene, men det er ikke det du betaler for. Her betaler du for å være «on the grid», å være sosial, logistikken og tidsbesparelsen, sier Andreassen til DN.no.

Han mener de høye prisene i storbyene gjenspeiler et samfunn med mislykket distrikspolitikk, for få gode bomiljøer og forsømte oppgaver i samferdselssektoren.

- Jeg skjønner godt dem som vil betale dyrt for en liten leilighet i Oslo sentrum i stedet for å bruke flere timer i uken på å stå i kø fra Asker, sier seniorøkonomen.

 

- Studentboliger er nøkkelen
Boligprisene har steget kraftig denne våren. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris hittil i år er 29.500 kroner, en økning på 7,6 prosent fra snittprisen i samme periode 2011. En generell trend er at jo mindre objekt, jo høyere blir kvadratmeterprisen.

- De skyhøye prisene på små leiligheter er et symptom på at det bygges for få boliger. Den siste tiden har det vært en eksplosjon av studenter. Derfor øker også kostnadene, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene til DN.no.

- Hvis politikerne ønsker å gjøre noe med prisnivået på boliger, er det disse det må tas tak i først: Det må bygges flere studentboliger. Studentboliger er i stor grad nøkkelen for å komme videre, sier Jæger.

Les også: I sommerferien selges «Dritten i midten»
Denne hybelen koster 93.750 kroner per kvadrat


- Boligprisene er problematisk lave
Nå står boligprisene helt stille


Tungsolgt luksus
Betaler 2,8 mill. i snitt mer enn naboen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.