Johan Fredrik Odfjell var styremedlem i Fast Search & Transfer en kortere periode i 2007. Han mener selskapets tidligere konsernsjef John Markus Lervik ville hatt en ledende stilling i en av landets største bedrifter hadde det ikke vært for at Thomas Fussell og spesielt Robert Keith hadde vært mentorene hans.

Det kom fra da tidligere Fast-styremedlem Johan Fredrik Odfjell forklarte på i Oslo tingrett torsdag formiddag.

Det var tydelig av Odfjells vitneforkl#229 at han hadde lite til overs for Thomas Fussell og Robert Keith, som var henholdsvis styreleder og styremedlem i Fast da selskapet inntektsførte avtaler som senere viste seg ikke å ha reell verdi.

- Begavet
Fast tidligere konsernsjef John Markus Lervik er tiltalt for regnskapstriksing og markedsmanipulasjon sammen med Fasts tidligere globale salgssjef Torbjørn Kanestrøm.

- John Markus Lervik er noe av det mest begavede jeg har møtt. Ikke bare på teknologi og det han har bygget opp der. Men også markedsmessig. Han er en glimrende salgsmann, sa Odfjell.

Han beskrev Lervik som villig til å ofre ekstremt mye tid og energi på bedriften.

- Han har den egenskapen at han har entusiasme og skaper engasjement, sa Odfjell.

Odfjell satt som styremedlem i Fast i rundt seks måneder i 2007.

- Ledende stilling
Han mente Lervik kunne kommet langt om han hadde startet sin yrkeskarriere i Hydro eller en annen bedrift som hadde det Odfjell omtalte som ”kultur for å bygge langsiktig forretningskultur”.

- Da ville han sittet i en ledende stilling i en av de største bedriftene i Norge idag, hvis han hadde ønsket, sa næringslivsnestoren før han la til at det er mulig Lervik har litt for mye gründer i seg.

Stikk motsatt
Odfjell mente kontakten med de omstridte forretningsmennene Keith og Fussell var uheldig.

- Robert Keith er det stikk motsatte av den typen overordnede mentor som en ung person skal ha hvis man skal lene seg på rutiner rundt corporate governance og hvordan man oppfører seg i en bedrift, sa Odfjell.

Han omtalte Robert Keith som ”enda mer opptatt av penger enn de fleste andre mennesker er.

Odfjell fortalte om hvordan han kjempet mot Keith i styret for å få opp i dagen hvordan det sto til med selskapets inntektsføring. Mens Odfjell ønsket at styret skulle gjøre det klart for markedet og aksjonærene, skal Keith ha strittet imot.

Verre
- Det var mye verre i Fast enn det jeg har opplevd i andre bedrifter. Det å bomme på regnskapsførsel er ikke straffbart, det skjer i de fleste bedrifter.

- Feilene i inntektsføringen burde vært avdekket på et mye tidligere tidspunkt, sa Odfjell, som ikke opplevde at Lervik var motvillig til å få frem informasjon.

- Tilgjengeligheten var der alltid der. Han svarte på telefonen, han hadde evne til å lytte, sa Odfjell, som ble satt til å lede den nyoppnevnte revisjonskomiteen i Fast da styret skjønte at noe var galt med hensyn til inntektsføringene.

Trakk seg
Så trakk han seg kun dager etter at Fast publiserte sine resultater for tredjekvartal.

Odfjell mente Fast ikke offentliggjorde den kritiske teksten ledelsen og styret hadde blitt enige om i forbindelse med de foreløpige undersøkelsene revisjonskomiteen hadde gjort.

- Det var alvorlig for meg. Det var klimaks etter mange vanskelige diskusjoner. Primært med Keith. At vi ikke ga markedet riktig informasjon. Jeg tok kontakt med jurister og forklarte saken, og trakk meg noen dager etterpå.

LES OGSÅ:

<b>Krevde immunitet før han forklarte seg</b>

<b>Betalte 10 millioner i sluttpakke etter påståtte trusler fra ansatt</b>

<b>- Det var aldri noen avtale</b>

<b>Fast-saken: - Skjulte faktura som «Prosjekt Yarra» </b>

<b>Saken som ga Fast-razzia</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.