Klokken 10.00 offentliggjorde sentralbanksjef Øystein Olsen at han ikke kutter styringsrenten.

Dermed beholder han den på 1,25 prosent.

– Styringsrenten ble redusert i desember for å motvirke faren for en markert nedgang i norsk økonomi som følge av en lavere oljepris. Så langt har utslagene i realøkonomien vært relativt små, og boligprisene fortsetter å stige mye. Styringsrenten holdes derfor uendret nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Det manglende kuttet kommer som en overraskelse. Samtlige 13 makroøkonomer TDN Finans snakket med i forkant av rentemøtet trodde på kutt.

- Dette var veldig overraskende, men viser at de ikke har dårlig tid, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til DN rett etter rentebeslutningen.

Olsen utelukker imidlertid ikke at et rentekutt kan komme.

- Hvis utviklingen i økonomien fremover blir om lag som anslått, er det utsikter til at styringsrenten vil bli satt ned, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

I rapporten kommer det frem at styringsrenten bør ligge i intervallet 0,5–1,5 prosent i perioden frem til neste rapport legges frem 18. juni 2015.

Haugland tror at kuttet kommer i mai eller i juni.

- Det er ikke det at Norges Bank ikke skal kutte renten, de har bare ikke hastverk. I dag varsler de at det kommer ett kutt i mai eller juni og at det er en videre sannsynlighet for kutt etter dette, slår Haugland fast.

DNs rentepanel advarte igår Olsen mot rentekutt.

Les hele saken her: Advarer Olsen mot rentekutt (krever innlogging)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.