- Dette er absolutt de tøffeste og mest effektive øvelsene som finnes. Det er det vi kaller spy-øvelser, du har null krefter igjen. Det er den verste treningen, sier Espen Aune som i våres ble kåret til Norges sterkeste mann.

Han snakker ikke om vekttrening, men om trekk og dytt-øvelser som for eksempel å fly rundt med en trillebår eller et bildekk. Øvelser som aktiviserer alle muskler, og i tillegg setter hjertepumpa i gang.

Trillebår med fyll er nå en ting. Aune mener mye annet kan dyttes og trekkes.

Dytter bil
- En prowler er meget populært. Den skyver du fremfor deg og du kan legge på så mye vekter du vil. Å dytte en bil er også suveren trening.

- En bil? Hallo, andre forslag?

- Helt seriøst. Å dytte en bil er langt lettere enn det ser ut til, og en normalt trent person har ingen problemer med det. Ta med en treningskamerat til en p-plass, sett bilen i fri, og dytt. Så sitter den andre inne i bilen og styrer. Dytt 20-30 meter av gangen. Det er en av de råeste styrkeøvelsene som finnes.

 

Han er seriøs, denne trønderske kjempen. Mens ”normale” dytter rundt på en personbil, liker Aune å trekke semitrailere før lunsj. Mandag reiser han til USA for å bli verdens sterkeste. Der kjemper 30 kjemper fra hele kloden i seks forskjellige øvelser av typen semitrailer-trekk. Aune er svær og han er tatovert, og mener våre forfedre som jobbet i åkeren banet vei for den type trening som alltid vil fungere.

Knallbra totalpakke
- Å bruke trillebår aktiviserer omtrent alle muskler. Bøndene som jobbet på åkeren var ikke så store, men de var gjennomsterke og hadde god fysikk fordi de ofte gjorde lignede øvelser. Den totalpakken man får ved å dytte eller trekke noe med en viss vekt over en viss distanse, er alltid bra, og man blir sjelden skadet. Jeg har faktisk ikke hørt om noen som har pådratt seg skader av å trekke en trailer.

Se en amerikansk utøver kjøre seg fullstendig i senk når han utfører dytt-øvelsen prowler:

&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Når man trener styrke med vekter, skal ofte tyngdepunktet ligge på hælen for at øvelsene skal gjennomføres på en trygg og effektiv måte. I idrett er det derimot ofte at tyngdepunktet befinner seg nærmere tærne. Øvelser der man dytter noe fremfor seg egner seg derfor godt som spesifikk styrketrening for utøvere i en rekke idretter, mener Aune.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;- Mange kan ha nytte av slike øvelser. Man blir atletisk, og ikke nødvendigvis så stor. Og det er veldig enkelt. I trening er det ofte slik at man vel prøve å finne opp kruttet på nytt, men ofte er det de gamle gode funksjonelle øvelsene som virkelig gjør deg sterk.&lt;/p&gt;&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;&lt;p &gt; &lt;b&gt;Espen Aunes tips til ting du kan dytte eller trekke:&lt;/b&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;b&gt;Prowler:&lt;/b&gt; Sledelignende innretning som man tynger opp med vekter og dytter fremfor seg.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;b&gt;Trillebår:&lt;/b&gt; Her kan man putte oppi hva som helst. Slak motbakke er best. Hold på så lenge du orker. Enten i intervaller, eller lengre strekker av gangen.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;b&gt;Medisinball:&lt;/b&gt; Dytt ballen foran deg i en bratt motbakke. Samme intensitet som trillebår.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;b&gt;Person:&lt;/b&gt; Ha en treningspartner på ryggen. Gjerne i motbakker.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;b&gt;Personbil:&lt;/b&gt; Finn en p-plass der du kan dytte en bil. Flatt er best. Meget god trening, men ikke for nybegynnere.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;b&gt;Bildekk:&lt;/b&gt; Denne øvelsen er vanlig i mange miljøer. Fest et tau rundt kroppen og i et bildekk og gå, løp og trekk så lenge du orker. Noen trekker bildekk i myr for ekstra belastning.&lt;/p&gt;&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;&lt;h2 &gt;Les også:&lt;/h2&gt;&lt;h2 &gt; &lt;relation source="escenic-migration" sourceid="2200477" &gt;&lt;field name="title"&gt;Mageøvelsene som virker aller best&lt;/field&gt;&lt;/relation&gt; &lt;/h2&gt;&lt;h2 &gt; &lt;relation source="escenic-migration" sourceid="2194038" &gt;&lt;field name="title"&gt;- For mye kos på treningssentre&lt;/field&gt;&lt;/relation&gt; &lt;/h2&gt;&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Trening" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.