Den lite smigrende betegnelse «subprime», som kan oversettes med «under god kvalitet», brukes om de låntagerne som er dårligst til å betale tilbake, og som man frykter ikke skal betale tilbake noe som helst.

Subprime-lån er en betegnelse på boliglån gitt til personer som ikke oppfyller ordinære kredittmessige krav hos bankene.

Ved årsskiftet utgjorde lånevolumet i denne gruppen 13 prosent av det amerikanske boliglånsmarkedet, og utviklingen det siste året viser at stadig flere av låntagerne misligholder lånene sine. I begynnelsen av 2007 var det 60-70 prosent flere låntagere i denne gruppen som ikke betalte tilbake lånene sine, i forhold til samme tid ifjor.

Markedet har i stor grad vært uregulert. Lån formidlet gjennom agenter har så blitt strukturert som porteføljer med ulik risikoprofil som igjen er blitt solgt til investorer over hele verden.

Misligholdsraten blant subprime-lånene er nå høyere enn på lenge, og grunnet ompakkingen til nye produkter, er det vanskelig å kartlegge hvem som sitter med risikoen knyttet til dette misligholdet.

I mars i år påvirket subprime de fleste større globale finansielle markeder da større tap begynte å oppstå blant låneinstitusjoner. I dag har i overkant av 60 slike institusjoner lagt ned sin virksomhet innen subprime.

Den siste måneden har tapene hos investorer i subprime papirene begynt å komme frem. Det er grunn til å anta at mange investorer fortsatt har bokført sine papirer til pålydende selv om markedsverdien er vesentlig lavere.

Ratingbyråene har ligget i etterkant av markedene, men for tre uker siden kom de første større nedgraderingene av subprime porteføljer. Blant annet S&P har gitt uttrykk for at dette ser mer alvorlig ut nå enn de trodde for bare noen måneder siden.


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.