Kristian Siem mener at det vil ta minst tre til fire år før man ser rater som dekker renter og avdrag for Subsea 7 og Siem Offshore. Det vil bli konsolidering og samarbeid i markedet, men hans selskaper har ingen konkrete planer.

Siem er styreleder i Subsea 7 og styremedlem i Siem Offshore.

- Ingen kan si eksakt hvor lenge nedgangstidene vil vare, men vi tror at det vil være mulig å få rater som er regningssvarende innen tre til fire år, det vil si en rate som betaler renter og et rimelig bidrag til avdrag, både for Subsea 7 og Siem Offshore. Ratene er i dag ned mot driftskostnader i markedet, sier han.

Siem sier det er dette scenarioet Subsea 7 planlegger for, og at de derfor har lansert kostnadsprogram som vil redusere bemanningen i gruppen med 2.500 ansatte, samt redusere flåten med 25 prosent.

- Jeg ser ikke en underbygget teori for at 2017 blir bra, da må vi ta de grep som er nødvendig for å posisjonere selskapene for denne situasjonen, sier Siem.

Nedgangen skyldes også et stort overheng av utsyr i markedet, et problem som etter hans syn oppstod før oljeprisen falt. Dette slår særlig dårlig ut i riggmarkedet.

- Tilbudssiden var derfor et problem allerede før oljeprisen falt, særlig innenfor rigg, og selv om ikke oljeprisen hadde falt ville vi opplevd en kollaps i dagratene her. For riggsegmentet tror jeg det svake markedet vil vare ut dette tiåret, sier Siem

Han venter flere samarbeidskonstellasjoner i oljeserviceindustrien fremover, og at dette er noe av nøkkelen til å løse sektorens utfordringer. Ingen av oljeserviceselskapene Siem er på eiersiden i har konkrete planer om å inngå slike avtaler i dag.

- Vi har ingen konkrete planer, men i en slik nedgangstid vil alle søke etter løsninger, noen vil bli tvunget til det. Så det vil bli konsolidering i markedet, sier Siem.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.