«Alle spinner. Det gjelder bare å spinne best», sier den fritt-talende eksministeren, og nå proffe spinndoktoren, Bjarne Håkon Hanssen til DN i dag. Minst halvparten av arbeidet med samhandlingsreformen dreide seg om formidling, avslører Hanssen, dengang helseminister.

Det er alltid befriende når maktpersoner forteller hvordan det egentlig var. Og selv om Hanssen har en åpenbar interesse av å spinne den enorme betydningen av sitt nye levebrød, så er det vel verdt å merke seg hva han forteller.

Stadig flere politisk ansatte i departementene har pressen som sitt hovedområde. I tillegg har antall kommunikasjonsrådgivere i departementene doblet seg siden 2001. Dette forklares med økt mediepress og de stadig nye flatene som skal fylles. «Vi føler jo at vi gjør informasjon langt mer tilgjengelig enn tidligere», sier kommunikasjonssjef i UD, Ragnhild Imerslund. Det er sikkert sant, men neppe hele sannheten. Det er ingen grunn til å være naiv.

Kontroll over informasjon er makt. Debatten om pengebruk i norsk helsevesen er et godt eksempel på hvordan tilsynelatende objektive fakta også er høyst avhengig av øyet som ser. Legeforeningen gikk denne uken ut i Aftenposten og mente regjeringen i lengre tid har villedet velgerne ved å påstå at Norge bruker langt mer penger på helse enn snittet i Oecd-landene. Tvert om er Norge høyst middelmådig, mener legene.

Grunnen til de sprikende resultatene er ifølge foreningen at regjeringen inkluderer langtidspleie, som måles ulikt i de ulike land. Statistisk sentralbyrå bekrefter at tallene kan tolkes på forskjellige måter.

Og det blir de, alt ettersom hva som er politisk opportunt: Enten det er regjeringen som vil skryte av sin innsats, eller legene som vil ha mer penger.

Jo tyngre og mer aktivt korps av kommunikatører en minister har, jo større sjanse for at han vinner frem uimotsagt med sin tolkning av sannheten.

Les mer om veksten i PR-sektoren i DN Magasinet i dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.