Etter å ha testet Samsung Pixon 12 en stund føler jeg for å sammenligne den med en sumobryter. Sumobrytere vekker oppsikt. Men alle som har sett en sumobryter i aksjon vet at det er mest tramping og pesing og heller lite nyttig som skjer.

Digre bilder
Samsung Pixon 12s sumoegenskap er kameraet. Telefonen kan ta bilder med 12 megapiksler oppløsning, eller 4000x3000 bildepunkter. Dette er like mye som man gjerne finner i speilreflekskameraer, hvor optikken alene er større og veier mer enn hele Pixon 12. For å få plass til 4000 x 3000 bildepunkter på en brikke i en mobiltelefon må brikken, og punktene, forminskes kraftig i forhold til et kamera. Dette gjør det ekstremt vanskelig å beholde særlig god kvalitet. Dette merkes godt i Pixon 12.

Har man godt dagslys tar telefonen absolutt gode bilder, selv om den ikke takler sollys særlig godt. Det blir gjerne presentert som store hvite felter i bildet. Men det blir skarpt og fargeekte. Har man innendørslys eller lite lys kommer kameraet straks til kort, selv om blitsen på Pixon 12 er den beste jeg har sett på en mobiltelefon.

 

Men sumofaktoren kommer inn igjen når bildet skal lagres. En sumobryter er gjerne ikke så kjapp, og det tar mange sekunder å lagre et bilde tatt med Pixon 12. Bildene er mellom 3,5 og 4 megabyte store, eller omtrent like mye som en hel sang. Skrur man ned størrelsen på bildene til fem megapiksler går det raskere, men fortsatt altfor tregt til at man kan bruke telefonen som erstatter for et kamera.

Skal man ha noe nytte av et bilde på 12 megapiksler må man skrive det ut i stort format, type reklameplakat. Ingen normale pc-skjermer eller HD-tv-er er i nærheten av en slik oppløsning, og det forsterker bare argumentet for at 12 megapiksler i en mobiltelefon er helt unødvendig.

Enkel å bruke
Men Samsung skal få litt skryt også. Jeg synes programvaren deres for å bruke kameraet er god. Man trykker på det objektet som skal holdes i fokus, for eksempel et hode, og så holdes dette i fokus til man trykker på utløseren. Dersom fokusobjektet flytter på seg flytter fokusindikatoren etter. I tillegg kjenner selvsagt kameraet igjen ansikter og kan bruke blitsen til å finne skikkelig fokus.

Kontrollene er lette å finne og det er en rekke scenemodi å velge mellom. Det er enklere å stille inn et kamera på ”stearinlys” enn å justere hvitbalanse og ISO-verdier selv.

 

Uferdig telefon
Foruten det spesielle sumokameraet har Pixon 12 samme programvare og funksjonalitet som andre touchtelefoner fra Samsung. Les også testene av Samsung Jét og Omnia HD for å få flere inntrykk.

Samsung har valgt å bruke et egenutviklet operativsystem i stedet for Symbian eller Windows Mobile på denne telefonen. Og det merkes. Det er elementer her som fungerer godt, men også enkelte som ikke fungerer godt. For meg veier det negative tyngre enn de positive i denne telefonen. For eksempel opplevde jeg skjermen som upresis og lite forutsigbar under trykking. Dette var mye bedre på de andre modellene. Jeg lot meg heller ikke imponere av signalstyrken, eller lydkvaliteten under samtaler eller musikkavspilling.

Samsungs TouchWiz grensesnitt er som på de andre telefonene ikke mye verd før Samsung gjør flere og nyttigere widgets tilgjengelig for nedlasting.

Til syvende og sist burde en telefon med 12 megapiksel kamera ha et stort og raskt internminne, noe Pixon også mangler. Også dette sikkert i likhet med en del sumobrytere.

 

Konklusjon
Det mest spennende med denne telefonen er kameraet, og dessverre holder det ikke mål kvalitetsmessig. Du vil kunne ta mange gode bilder med Pixon 12, men enda flere dårlige. Da kan man like gjerne kjøpe en telefon med 3, 5, 6 eller til og med 8 megapiksler kamera, hvor telefonen er bedre enn her.



Les flere mobiltester fra Dagensit.no:
HTC Hero
Nokia N97
Apple iPhone 3G S(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.