Stein Erik Hagen var førstemann til å skaffe seg noen flasker før helgen fra den ”norske kvoten”.

Cristal, og de andre produktene til Louis Roederer har i flere år vært ute av det norske markedet.

- Vi kunne ikke fortsette slik. Det norske markedet er både sofistikert og utviklet. Her finner vi mange små, gode produsenter. Forbruket er høyt, så det er klart vi måtte inn på det norske markedet igjen, sier salgssjef Damien Motte i Champagne Louis Roederer.

Selges ut umiddelbart
Det er imidlertid ikke noe stort behov Louis Roederer har for å komme inn i det norske markedet siden selskapet ikke har problemer med å selge alle produktene sine andre steder.

- Vi selger i over 80 land. Når det gjelder Cristal er etterspørselen bare fra Russland 10 ganger større enn den totale produksjonen. Men vi mener det er viktig å være representert i alle viktige markeder, enten de er små eller større, sier Damien Motte.

Totalproduksjonen til Champagne Louis Roederer er på 3,2 millioner flasker. Mellom 70-80 prosent er standardvinen Louis Roederer Brut Premiere. Produksjonen av Cristal er på mellom 300.000-400.000 flasker de årene den blir laget, alt avhengig av kvaliteten på årgangen. Det er langt mindre enn luksuskonkurrenten Dom Perignon som det produseres millioner av flasker av. Målet for Champagne Louis Roederer er å komme opp i en totalproduksjon på fire millioner flasker.

- Vi produserer selv totredjedeler av det vi trenger. Resten kjøper vi inn fra bønder vi har gode kontakter med. I fjor økte vi andelen egenkontrollerte vinmarker med 12 hektar slik at vi nå er oppe i 214 hektar med egne vinmarker. De vi kjøpte i fjor var fra bønder som hadde levert til oss i en årrekke og hvor det ikke var noen barn til å overta vinmarken da bonden selv døde, sier Damien Motte.

Familiekontrollert
Champagne Louis Roederer er i dag noe så sjeldent som et mellomstort familieselskap drevet av vinspesialister. Familien eier også en rekke andre vinprodusenter som Champagne Deutz i Champagne, Roederer Estate og Scharffenberger i California, Delas Frères i Rhône-dalen, Adriano Ramos Pinto i Porto, Domaines Ott i Provence, Château de Pez og Château Haut-Beauséjour i Sainte-Estèphe i Bordeaux. De to siste skuddene på stammen er berømte Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande i Pauillac og Château Bernadotte i Haut Médoc, begge i Bordeaux.

Champagne Louis Roederer reklamerer aldri for sine produkter. Mye oppstyr har det vært etter at rapperen Jay-Z trykket Cristal til sitt bryst og laget mange sanger som omhandlet Cristal. Da ledelsen i Louis Roederer følte seg litt utilpass med å bli assosiert med rapkulturen endte det med høylytt krangel og boikottaksjoner mot Cristal. Isteden trykket de amerikanske artistene masseproduktet Dom Perignon til sitt bryst. Madonna, Britney Spears og kjendisparet Victoria og David Beckham bruker imidlertid fortsatt Cristal til sine evenementer. Kjendisiseriet er både et gode og et onde for selskapet, for det er ikke tvil om at Damien Motte ønsker en litt mindre show off-effekt, og at vinen heller nytes til mat. Selv mener han Cristal er perfekt til kalv.

I Norge har Cristal blitt solgt på en del restauranter til skyhøye priser. De fleste er blitt importert fra Danmark. Nå legges flaskene ut til salg i Horeca-markedet. Men er du heldig og blir funnet verdig kan du også kjøpe dem over polet som en spesialbestilling. Så langt har kun Stein Erik Hagen fått tak i noen flasker med Cristal 2002 levert ut over Briskebypolet i Oslo. Det er med andre ord lov å ringe importøren Strøm og å høre om man kan kjøpe noen flasker. DN.no Vinguiden har smakt varene.

Louis Roederer Brut Premiere
Champagne Louis Roederer
Champagne, Frankrike
Kroner 369,90 til Horeca
89 poeng
Strøm
Kommer på polet i november. En av de beste standardchampagnene, ingen tvil om det. 55 prosent pinot noir, 30 prosent chardonnay og 15 prosent pinot menuier. Basevinen er nå 2003-årgengen, men det er en del eldre årganger oppi også, blant annet en stor andel 2002 og 2001 og en liten del med ekstra gammel vin. Champagne Louis Roederer har en million liter med vin liggende på fat for å godtgjøre seg til bruk i blant annet denne cuvéen. Ni-10 g/l i dosage. Dette er en sjarmør av en vin. Fint mineralpreg med innslag av sitrus og eple. Balansert, passe intens og med fin konsentrasjon og lengde. Men først og fremst veldig delikat. Nå til 2012 TM

Vintage Brut 2002
Champagne Louis Roederer
Champagne, Frankrike
Kroner 499,-
90 poeng
Strøm
65 prosent pinot noir og 35 prosent chardonnay. Mest grand cru og litt premier cru i denne vinen som har 11 g/l i dosage. Litt søtlig, men god. Kunne med fordel hatt lavere dosage. Duft av epler, litt kjeks og markjordbær. Frisk, fyldig med bra lengde og god syre. Nå til 2012 TM

Vintage Brut Rosé 2002
Champagne Louis Roederer
Champagne, Frankrike
Kroner 499,-
91 poeng
Strøm
70 prosent pinot noir og 30 prosent chardonnay fra de eldste vinstokkene Louis Roederer eier. Laksefarget, flott duft av markjordbær og epler. Tørr, intens flott vin med god syre og konsentrasjon. Nå til 2015 TM

Cristal Brut 2002
Champagne Louis Roederer
Champagne, Frankrike
Kroner 1320,-
95 poeng
Strøm
45 prosent chardonnay fra grand cru-marker spesielt i Avize og 55 prosent pinot noir fra grand cru-vinmarker ulike steder i Champagne. Lett kremete stil med duft av vanilje, grønne friske epler og mineraler. Balansert, elegant med fin syre og god konsentrasjon. Vinen har dosage på 9 gram sukker per liter. Det kjennes, men er ikke plagsomt, dessuten bør vinen lagres i 10-15 år før den konsumeres og da vil vinen stå frem som tørrere enn i dag. Selv smakte jeg nylig en Cristal 1964 som til fulle viste at dette er en vin som bør lagres. 2002-årgangen er i alle fall først og fremst elegant! Nå til 2025 TM(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.