Samtidig som den borgerlige koalisjonen vil begrense oljeaktiviteten i nord kom det igår melding fra Lundin Oil om en vellykket produksjonstest av Gohta-funnet i Barentshavet.

Størrelsen er foreløpig beregnet til 113–239 millioner fat oljeekvivalenter, på størrelse med Goliat.

Det spesielle med Gohta i Barentshavet er imidlertid at funnet er fra den geologiske tidsalderen perm, hvor det tidligere ikke er gjort kommersielle funn på norsk sokkel, skriver Dagens Næringsliv.

Bergarten det er snakk om, er kalkstein, en bergart som det ofte har vært vanskelig å produsere fra.

Les mer: Lundin-sjef: - Jeg er noe overrasket

- Har gjort en liten vri
Mannen bak funnet er Lundins letesjef Hans Christen Rønnevik, som ifølge DN har fått navnet "Trollmannen" fordi han finner olje der andre har gitt opp.

– Det har vært boret noen hull uten suksess. Vi har gjort en liten vri og har endret litt på de geologiske forutsetningene – en rekonstruksjon av hvordan det så ut for 200 millioner år siden, sier Rønnevik til DN.

Nøkkelen til å forstå mulighetene ble funnet på Svalbard. Geologene i det svensk-norske oljeselskapet Lundin dro på turer til Svalbard der geologiske forhold, som trolig ligner på havbunnen, kan studeres på landjorda.

– Du kan ikke bare sitte og se på en skjerm. En geolog må ut i naturen for å se på steiner og ta på steiner. Men det står ikke skrevet i bibelen hvor det er olje. Det handler om små nyanser som settes sammen i et stort puslespill, sier letesjefen.

- Suksess blir fort fanget opp
Rønnevik var også mannen bak gigantfunnet Johan Sverdrup.

Han forventer nå at konkurrentene raskt oppdager Lundins nye teori, men han sier at selskapet allerede har sikret seg flere nærliggende permarealer.

– I ettertid ser alle hva som er gjort. Suksess blir fort fanget opp.

Begeistring i OD
Oljedirektoratet (OD), fagetaten som blant annet har ansvar for alle ressursanslag på norsk sokkel, er svært begeistret over Gohta-funnet:

– Dette er et gjennombrudd. Det er veldig kjekt og veldig spennende, sier Sissel Eriksen, letedirektør i Oljedirektoratet, til Dagens Næringsliv.

Les også: - Ingen stor ulempe at Lofoten utsettes

- Barentshavet kan aldri bli et nytt Nordsjøen

Her er Norges nye oljeprovins (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.