Sammen med sin norske praktikant Anne Enggrav har Klaus Peter Keller, som til vanlig driver Weingut Keller i Flörsheim-Dalsheim i Rheinhessen, planer om forsøksproduksjon av riesling i Kristiansand, faktisk nesten midt i byen.

- Ja, det blir i første omgang 50 planter som skal plantes i mine foreldres hage midt i et boligområde. Her skal vi drive forsøksproduksjon. Men vi vil allerede nå forsøke å finne et egnet sted for produksjon i større skala, for kommersiell produksjon, sier Anne Enggrav på telefon fra Tyskland.

Starter opp i mai
- Jeg står midt i vinmarkene nå og arbeider med plantene. I mai drar jeg hjem til Kristiansand sammen med en lærling for å plante. I juni kommer Keller opp for å inspisere og så tar vi en slags offisiell åpning for prodjektet vårt da, sier Anne Enggrav.

Navnet på vinen skal bli "Så spennende" som visstnok var morens første reaksjon da hun hørte om prosjektet.

Vinmarken anlegges på granittholdig jord, mye likt det de beste vinmarkene i Alsace har. Den har en syd-sydvestlig eksponering.

Ikke først i Norge
Det er i dag flere vinprodusenter i Danmark, og i Sverige har antallet økt de seneste årene, spesielt på Gotland, hvor forøvrig middeltemperaturen er en halv grad kaldere enn i Kristiansand.

I Norge har det ikke vært noen seriøse forsøk på hvitvinsproduksjon, men Hallingstad Gård ved Horten forsøkte i noen år å lage rødvin før de la ned produksjonen. I Lyngdal har Knut Helge Thompson fra Oslo drevet forsøksproduksjon siden 2000 på den fraflyttede familiegården. Kvelland Vingård er navnet, og ifjor bestemte Thompson seg for å utvide fra forsøksproduksjon til kommersiell produksjon. Når han er ferdig vil han kunne produsere 4-5000 flasker vin, hovedsakling rødvin på Rondo-druen, forøvrig den druen det satses stort på i Danmark.

Enggravs prosjekt er unikt i så henseende at det er en meget berømt tysk vinmaker som står bak og som gjerne vil forsøke å lage kvaltetsvin på riesling.

Eisweinsenter?
- Det begynte som en spøk fra min side, men det endte opp med at det var Klaus Peter Keller som tok initiativet. Nå er vi blitt bitt av basillen. Det er i alle fall verd et forsøk, sier Anne Enggrav.

Keller på sin side mener at selv om det kan bli vanskelig å få nok modne druer til å lage tørre rieslingviner i Norge så kan det kanskje bli et flott sted for å lage Eiswein, en vintype det blir stadig vanskeligere å lage i Tyskland på grunn av endringer i klimaet.

Hva tror du? Blir Kristiansand en god vinmark?Diskuter saken her!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.