Leeson var i Sverige tirsdag og holdt foredrag for et solid salær om temaet: ”Hvordan kunne det gå så ille for B#229s Bank?”

-Inkompetent og uforsiktig
- Det var først og fremst min feil. Jeg var inkompetent og uforsiktig, men jeg var ikke den eneste. Alle kan gjøre feil, men jeg får aldri mulighet til å glemme mine. Hver gang noen lurer en bank så kommer det bilde av meg i avisen, sa Leeson, ifølge Dagens Nyheter.

Men mannen som svindlet bort rundt ni milliarder kroner og fikk den 233 år gamle B#229s Bank til å kollapse, lider ingen nød. Siden han slapp ut av fengsel i 1999 har han ifølge avisen forsørget seg med å holde foredrag.

Gjemte tapene
På 90-tallet var han stjerne i B#229s Bank, og halte i land stadig større gevinster og bonuser gjennom sine dristige satsinger, først og fremst på Tokyo-børsen. En stund sto han alene for ti prosent av bankens overskudd.

Det sjefene ikke visste, og kanskje ikke brydde seg om, var at Leeson og hans medarbeidere tok risiko som de ikke hadde dekning for. Tapene gjemte de unna på en konto med det som var ment å skulle være et lykkenummer. 888 88.

Boblen sprakk
I begynnelsen av 1995 sprakk imidlertid boblen og Nick rømte og la igjen en beskjed med teksten ”I’m sorry”. Han ble imidlertid pågrepet i Tyskland etter en tid, og ble utlevert til Singapore og ble dømt til 6,5 års fengsel.

- Stilen på B#229s var at man skulle teste grensene og maksimere gevinsten. Vi brøt massevis av regler, sier Leeson i dag, og forklarer det som skjedde også med slurv, uinteresse, sikkerhetsmekanismer som ikke ble brukt, samt at han bare var 25 år og manglet ledererf#229(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.