Årsaken er ikke at surströmming har en mildt sagt spesiell lukt og smak. Forbudet skyldes faren for at gjæringsprosessen skal få boksene til å eksplodere, en fare som betraktes som stor nok til at surströmmingen blir en sikkerhetsrisiko.

Nedlagt surströmming havner dermed på samme forbudsliste som sprengstoff, skytevåpen og kniver, skrev Stockholm-tabloiden Aftonbladet fredag. Produsentene av fiskespesialiteten er som rimelig kan være, lite begeistret.

– De som har bestemt dette, er kulturelle så vel som kulinariske analfabeter, tordner Ruben Madsen, som i to år har produsert surströmming og solgt dem på Arlanda.

«Analfabetene» er flyselskapene Air France, British Airways, Finnair og KLM.

Helena Miller i det svenske Luftfartsverket opplyser til Aftonbladet at nederlandske KLM to ganger har hatt store problemer etter lekkasjer fra surströmmingsbokser. Og det er svært dyrt å rense et helt passasjerfly etter slike lekkasjer, påpeker hun. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.