Boligprisene steg 2,5 prosent i august sammenlignet sammenliknet med juli, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,2 prosent høyere enn i juli.

Den underliggende prisutviklingen er dermed mer eller mindre flat.

- Historisk sett skal prisøkningen flate ytterligere ut i de gjenstående fire månedene av året, det gjenstår å se, men vi har nok gjort unna det meste av prisstigningen for dette året, sier leder Christian V. Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Langt bak toppen
Boligprisene er nå 6,1 prosent høyere enn i august 2009, og 3,1 prosent høyere enn i august 2007, som var toppmåneden før nedgangen som varte til i november 2008.  

Korrigert for inflasjonen er prisene imidlertid fremdeles 6,0 prosent lavere enn de var i august 2007. Gjennomsnittet for boligprisene ligger så langt i år åtte prosent over gjennomsnittet i 2009.

- Boligprisene for alle boligtyper har steget mellom 2 og 4 prosent i alle deler av landet siden juli, sier Dreyer.

Nå er gjennomsnittlig kvadratmeterpris 26.100 kroner.

Og nå er leilighetsprisene for første gang høyere i Stavanger enn i Oslo, ifølge eiendomsmeglerne: Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for leiligheter i Oslo var 37.500 kroner, mot 37.600 kroner i Stavanger.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra juli til august:

Tabell:Sjekk boligprisene der du bor

Nå er det 15.234 usolgte boliger i Finn.nos database, mot 12.298 sist måned. I august 2009 var det til sammenligning 16.586 boliger til salgs.

DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet

Raskere salg
- Omsetningstiden varierer betydelig fra sted til sted, men vi ser den har gått vesentlig ned de fleste steder sammenlignet med august 2009. Samlet viser tallene at vi har et boligmarked i god balanse, sier Dreyer.

Gjennomsnittlig formidlingstid var 34 dager i august, fem dager mindre enn i juli, og åtte dager mindre enn i august 2009.



Med formidlingstid menes antall dager fra boligen er annonsert på Finn.no til den er registrert som solgt.

I august ble det formidlet 5.836 boliger mot 4.596 i juli 2010 (julitallene er revidert opp fra 4.048).

- Vi har så langt i år hatt en omsetningsøkning på 11 prosent i forhold til de 8 første månedene i fjor, sier Dreyer.

Statistikken er produsert 2-3 dager før månedsslutt. Antall formidlede boliger pleier å stige 15-20 prosent når statistikken revideres måneden etter. Om vi legger det til grunn, og plusser på 20 prosent på de foreløpige omsetningstallene for juli ble det omsatt 7003 boliger denne måneden.

Hvilken vei skal boligprisene? Diskuter nedenfor!

Les også: - Boligprisene kan falle ti prosent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.