Den økonomiske veksten i år, målt ved bruttonasjonalprodukt (bnp) for Fastlands-Norge, var 0,3 prosent i første kvartal. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå torsdag.

På forhånd var det ventet en økning på 0,3 prosent, ifølge estimater TDN Finans hentet inn fra seks økonomer.

De forrige bnp-tallene, publisert i februar i år, viste den svakeste økonomiske veksten siden finanskrisen i Norge. Les mer her: Svakeste vekst siden finanskrisen: - Et langvarig sjokk som treffer norsk økonomi

Svak konsumvekst i husholdningene

Konsumet i husholdningene økte med en moderat fart i 1. kvartal i år. Tjenestekonsumet økte, mens varekonsumet var uendret sammenlignet med 4. kvartal i fjor.

Konsumet i offentlig forvaltning økte med 0,9 prosent i 1. kvartal.

SSB karakteriserer konsumveksten som «svak».

Industrien avtar

Bruttoproduktet i industrien falt gjennom fjoråret, men nedgangen har nå avtatt i styrke. For industri totalt viser de foreløpige sesongjusterte tallene en reduksjon på 0,5 prosent i 1. kvartal 2016, mens nedgangen var på 1,5 prosent i 4. kvartal i fjor, ifølge SSB.

Fortsatt er det en svak utvikling i oljerelaterte industrinæringer, men innen verftsindustrien er det tegn på bedring for skipsbygging med vridning mot andre markeder enn offshore.

Økte næringslivsinvesteringer

Totalt ble investeringer i fast kapital redusert med 0,9 prosent i 1. kvartal i år, og dermed fortsetter trenden fra fjoråret. Foreløpige tall viser at nedgangen i petroleumsrettede investeringer fortsatte i 1. kvartal. For Fastlands-Norge var det derimot en svak økning i investeringene, ifølge SSB.

«Foreløpige tall viser at investeringsaktiviteten tok seg opp i en rekke industrinæringer, mens fjorårets oppgang i investeringer i metallindustrien ser ut til å ha flatet ut. Husholdningenes investeringer i boliger har steget jevnt siden slutten av 2014 og økte med 1,3 prosent i 1. kvartal 2016. Offentlige investeringer var imidlertid lavere i 1. kvartal enn i 4. kvartal, blant annet som følge av at to av forsvarets nye kampfly ble levert i fjor høst.», skriver SSB.

Eksport faller

Eksport av varer og tjenester falt med 1,2 prosent i 1. kvartal 2016 etter å også ha falt i fjerde kvartal i fjor.

«Eksporten av tradisjonelle varer var i volum 5,3 prosent lavere enn i 4. kvartal etter gjennomgående oppgang de to siste årene.», skriver SSB.

Ifølge statistikkbyrået skyldtes nedgangen i 1. kvartal i hovedsak redusert eksport av raffinerte oljeprodukter. Eksportvolumet av både olje og gass og av tjenester økte imidlertid, men var ikke tilstrekkelig til hindre en samlet eksportnedgang

Importen av tradisjonelle varer økte med 0,2 prosent i 1. kvartal etter en litt sterkere vekst i kvartalet før. Samlet import av varer og tjenester ble redusert med 0,4 prosent.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Fotballagent Rune Hauge kobles til over 200 ulike selskaper i skatteparadiser (DN+)

Slik triller 10 av Norges fremste økonomieksperter terningen over Siv Jensens «nye» budsjett (DN+)

55 år gammel satset Jostein (67) alt på ett kort. Nå ruller millionene inn.

Anbefalt av DNtv:
Hysterisk gateracer
Ford Focus RS setter spor på asfalten og i sjelen.
01:25
Publisert:

- Høres ut som en kjempesatsing, men...
DN-kommentator Kjetil B. Alstadheim om Siv Jensens stadige tapping av mer oljepenger.
01:35
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hvor høye må lederlønningene bli før Oljefondet sier stopp? Dette fikk vi ikke svar på i Telenors Vimpelcom-rapport. Og Terje Erikstad har tatt en reise tilbake til 1980-tallet for å gi svaret på hvorfor det ikke blir full krise denne gangen. &lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Bruttonasjonalprodukt" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Norge" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:%C3%98konomi" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Makro" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</em></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.