Det norske oljeselskap mer enn femdoblet underskuddet i andre kvartal sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Tapet etter skatt var på 217 millioner kroner, mens fasit på samme tid i fjor var et underskudd på 42 millioner kroner. Dette må likevel sees i lys av letekostnadene, som økte betydelig over sammenlignede perioder.

Selskapet hadde i kvartalet god framdrift i virksomhetens viktigste prosjekter som Atla, Draupne og Johan Sverdrup -feltet, ifølge kvartalsrapporten. Men selskapet sliter med andre felt.

Problemer på Jette
Inn i tredje kvartal har selskapet imidlertid møtt på tekniske utfordringer under produksjonsboringen på Jette.

- Vi har hatt problemer med å ferdigstille den første produksjonsbrønnen på Jette og må derfor endre brønndesign. Det er for tidlig å si hva dette kan bety for prosjektet, men selskapet opprettholder mål om produksjonsstart i første kvartal 2013. Samtidig har vi god fremdrift i Draupne, og konstaterer at utviklingen av Johan Sverdrup-funnet går etter planen, sier administrerende direktør Erik Haugane i en kommentar.

Selskapet vurderer effektene på driftsinvesteringene, produksjonsnivå og utvinnbare reserver, ifølge presentasjonsmateriellet.

«Total produksjon fra et scenario med to brønner på Jette, vil trolig være mindre enn tidligere antatt. Det er sannsynlig at det må gjøres en nedskrivning i regnskapet, men selskapet trenger mer tid for å lage en revidert dreneringsplan for feltet, vurdere konsekvensene og anslå effektene, og derfor er det ikke gjennomført nedskrivning pr andre kvartal», heter det i rapporten, ifølge TDN.

Produserende felt snart tomme
I tillegg går produksjonen på Glitne-feltet mot slutten.

- Partnerskapet planlegger å legge ned Glitne i 2013, sa Haugane på resultatpresentasjonen. Varg-feltets oljereserver er også i ferd med å gå tomme. Operatøren Talisman har boret ifjor to brønner på feltet, men begge var tørre. Men Varg-feltet inneholder også gass.

- Assosiert gass på Varg er blitt re-injisert i feltet siden det åpnet på 90-tallet, så nå evaluerer vi en gas blow down-fase, sa Haugane. Dermed kan feltet få fortsatt liv ved å produsere naturgass-ressursene.

Høye letekostnader
Letekostnadene i kvartalet var 417 millioner kroner, ifølge meldingen. I andre kvartal i fjor var disse på 178 millioner kroner.

Selskapet hadde en egenkapitalandel ved utgangen av andre kvartal på 37,2 prosent.

Det norske produserte i første kvartal i overkant av 1000 fat per dag. Det ble oppnådd en pris på 107 dollar per fat og kontantstrømmenfra produksjonen var i kvartalet 22 millioner kroner.

DETNOR-aksjen faller 1,24 prosent til 83,95 kroner onsdag morgen.



Les også:
<b>- Oljeselskapene er desperate</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.