- Statoil har faktisk vært med på fire av de 12 største olje-og gassfunnene i verden de siste tre årene, sier Helge Lund på Statoils resultatpresentasjon på Fornebu i dag.

Lund kan onsdag presentere et driftsresultat på 39,3 milliarder kroner for årets tredje kvartal, mot 40,8 milliarder kroner i tilsvarende kvartal ifjor.

Det var ventet at selskapet ville legge frem et driftsresultat på 40,7 milliarder kroner i kvartalet, ifølge gjennomsnittet av estimater SME Direkt har hentet inn for TDN Finans blant 13 analytikere.

Statoils egne estimater viser lavere forventninger fra analytikerne, slik at det justerte resultatet blir vurdert som bedre enn ventet.

Legger ikke ned raffineri
Driftsresultatet var positivt påvirket av gevinst ved salg av eiendeler, mens nedskrivning av raffinerier og kommersielle avsetninger påvirket resultatet negativt.

- Vi skriver ned raffineriene i Norge. Det gjør vi fordi vi mener marginene på raffinerivirksomhet i Europa kommer til å være svakere fremover. Men for å si det med en gang: Vi planlegger ikke å legge ned raffinerier i Norge, vi må bare jobbe stenhardt for å forbedre driften, sier Lund.

Uten disse spesielle forholdene, i det Lund kaller den underliggende driften, er veksten seks prosent.

- Statoil oppnådde sterk strategisk fremgang i tredje kvartal. Vi styrket ressursbasen med olje av høy verdi gjennom Bay du Nord-funnet utenfor kysten av Canada, verdens største oljefunn hittil i år. Vi har også gjennomført en betydelig transaksjon for å realisere verdier skapt gjennom utvikling av vår portefølje, og for å frigjøre kapital til investering i prosjekter med høy avkastning. Driften er god og vi leverte solid inntjening i perioden, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en pressemelding fra selskapet onsdag.

Lever ikke av fat
Statoil hadde en bokført produksjon på 1,687 millioner fat oljeekvivalenter per dag i tredje kvartal, mens det var ventet 1,65 millioner fat, ifølge estimatene fra TDN Finans. I tredje kvartal var produksjonen noe høyere enn i tilsvarende kvartal ifjor, mens produksjonen så langt i år har vært noe svakere enn tilsvarende periode ifjor.

- Vi lever ikke av fat, men av lønnsomhet, sier Helge Lund på kvartalspresentasjonen.

Likevel vi lhan ikke svare på om selskapet vil gå bort fra målet om 2,5 millioner fat i 2020, som er selskapets langsiktige uttalte mål.

- Produksjonen i kvartalet var i tråd med våre forventninger, og vi opprettholder produksjonsprognosen for 2013. Aktivitetsnivået er høyt og vi gjennomfører prosjektene våre i henhold til plan, med god kostnadskontroll og kapitaldisiplin, sier Lund.

Statoil økte egenproduksjonen med to sammenlignet med tredje kvartal ifjor. Produksjonen økte med rundt seks prosent, korrigert for salg av andeler og redeterminering, på norsk sokkel. Produksjonen i Norge var som forventet, påvirket av produksjonsoppstart og -opptrapping, vedlikehold, salg og redeterminering.

Utenfor Norge økte Statoil produksjonen med 13 prosent til rekordhøye 728 000 fat oljeekvivalenter per dag, hovedsakelig på grunn av opptrapping av landbasert produksjon i USA, og produksjon offshore Angola og Brasil, opplyser selskapet i pressemeldingen.

Ifølge TDN Finans gjentar Statoil onsdag at 2013-produksjonen vil være svakere enn 2012-produksjonen. Samtidig opprettholder selskapet mål om en egenproduksjon på over 2,5 millioner fat oljeekvivalenter per dag innen 2020.

Nedjustert for helåret
Analytikerne har dratt ned Statoil-estimatene for driftsresultatet og omsetningen for perioden 2013-2015.

Det fremgår av estimater SME Direkt har innhentet for TDN Finans, sammenlignet med estimatene hentet inn før Statoils andrekvartalsrapport.

Snittestimatet for Statoils driftsresultat i 2013 er nedjustert fem prosent til 160 milliarder kroner.

Så langt i år har resultatene vært svakere enn i tilsvarende periode ifjor. Resultatnedgangen i de første ni månedene av 2013 skyldtes hovedsakelig forventet lavere produksjon og reduserte priser, opplyser Statoil i pressemeldingen. Ikke-rutinemessige transaksjoner og relaterte skatteeffekter, samt høyere gevinst ved salg av eiendeler i fjor, bidro til nedgangen.

Funn i Canada
Statoil har i kvartalet som er gått meldt funn i Canada og retrett fra Iran:

- En gedigen ny mulighet for Statoil

Statoil ute av Iran

Dagens Næringsliv har denne uken skrevet om utfordringene i Tanzania og om Snorre-utbygging til 40 milliarder kroner.

Les mer:

Gassgigant gir hodebry

Bygger ut Snorre etter årelang maktkamp





Les også:

<b>Analytikerne er svekket i troen på Statoil</b>

<b>Snorre blir Norges minst lønnsomme utbygging: Milliardutbygging kan reverseres</b>

<b>Krever Statoils svar om utflytting</b>

Bygger ut Snorre etter årelang maktkamp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.