Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) var 4,9 prosent fram til utgangen av mars, ned fra 5,2 prosent måneden før, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Ifølge estimater innhentet av TDN Finans blant fire økonomer var det ventet en oppgang på 5,0 prosent.

De samme tallene for februar viste en Liten nedgang i gjeldsveksten i husholdningene .

Publikums innenlandske bruttogjeld var 4.955 milliarder kroner ved utgangen av mars, ifølge SSB-tallene.

Svakere gjeldsvekst for husholdningene

Husholdningenes innenlandske bruttogjeld utgjorde 2.915 milliarder kroner ved utgangen av mars. Tolvmånedersveksten var 5,8 prosent fram til utgangen av mars, ned fra 6,0 prosent fra måneden før.

De ikke-finansielle foretakenes innenlandske bruttogjeld utgjorde 1.600 milliarder kroner ved utgangen av mars. Tolvmånedersveksten var 3,3 prosent fram til utgangen av mars, ned fra 3,8 prosent måneden før.

Svakere utlånsvekst i bankene

Av publikums innenlandske bruttogjeld var 80 prosent utlån fra banker og kredittforetak ved utgangen av mars. Dette beløp seg til 3 960 milliarder kroner. Tolvmånedersveksten i utlån fra banker og kredittforetak samlet var 5,5 prosent fram til utgangen av mars, ned fra 5,7 prosent ved utgangen av måneden før.

Tolvmånedersveksten i publikums obligasjonsgjeld var -1,1 prosent fram til utgangen av mars, ned fra 1,7 prosent fra måneden før. Tolvmånedersveksten i publikums sertifikatgjeld var 32,7 prosent fram til utgangen av mars, opp fra 22,0 prosent fram til utgangen av februar.

Viser «usikkerhet»

- Gjeldsveksten for husholdnigner fortsetter nedover, i tråd med det som er ventet. Denne trenden har vært tydelig siden sommeren i fjor, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Han mener tallene viser at usikkerheten i norsk økonomi tar seg opp.

- Disse tallene viser at det er mer usikkerhet i norsk økonomi og mer forsiktige husholdninger. Bankene har blitt mer forsiktige og strammet inn på utlån, sier Gonsholt Hov.

«Ganske god»

- Gjeldsveksten er faktisk ganske god. I mars var det særlig kommunene som tok opp mye i lån. De siste månedene har det vært ganske god gjeldsvekst til både bedrifter og husholdninger, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Han ser ikke noe særlig urovekkende i kredittveksttallene.

- Nei, kanskje med unntak av at det var liten nedbetaling av gjeld til bedriftene i mars, men det kom etter noen måneder hvor gjelden hadde økt kraftig igjen. Så det er ikke noen kredittskvis vi ser, sier han.

Han tror ikke disse kredittallene vil føre til noe rentekutt fra Norges Bank i umiddelbar fremtid.

- Per i dag ville jeg ikke ha satt mye penger på at Norges Bank vil kutte mer. Det er en endring. For noen få måneder tilbake trodde vi at Norges Bank ville gå til null. Det at arbeidsmarkedet holder seg, er åpenbart et argument for at sentralbanken ikke stresser med å kutte., sier Andreassen.

Les også på DN.no:

Telenor-topper går av

Mistanke om ytterligere ulovligheter i Telenor  

DNB: Dette tallet kan kaste lys over arbeidsledigheten  

Jobbet 25 timer i uken - fikk superavkastning: – Stemningen hos oss er god når børsen er lav  

Tirsdag fikk alle de 2.000 ansatte 1,2 millioner av sjefen  

Kåret Oslos ti dårligste spisesteder: Vurderer søksmål mot Nettavisen dn+  (DN+)

Anbefalt av DNtv:
Slik blir den nye terminalen på Gardermoen
Om et år kan du ankomme nye terminal nord på Gardermoen. Bygget preges av moderne arkitektur og nye tanker for hvordan samme terminalbygg kan brukes for både innenlands- og utenlandspassasjerer.
01:51
Publisert:

Westerdals tilbyr tidligere elever 40-62.000 kroner på konto før sommeren
Westerdals tilbyr 50 millioner kroner til tidligere studenter som har betalt for mye skolepenger. Det tilsvarer 60 prosent av det de har betalt for mye.
02:36
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hør siste episode av DNs podkast:
«Finansredaksjonen» om: Telenor-satsing: - Uansett vil det være forferdelig stygge tall
&lt;/h3&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="semantic-response"&gt;{"tags":[{"scheme":"tag:tema@dn.no,2013","term":"DNB","relevance":0.9803056120872498,"parent":"Selskap","label":"DNB"},{"scheme":"tag:tema@dn.no,2013","term":"Kåret_Oslo","relevance":0.8002813458442688,"parent":"Personer","label":"Kåret Oslo"},{"scheme":"tag:tema@dn.no,2013","term":"Nettavisen","relevance":0.9989698529243469,"parent":"Selskap","label":"Nettavisen"},{"scheme":"tag:tema@dn.no,2013","term":"DN_","relevance":0.9725078344345093,"parent":"Selskap","label":"DN+"},{"scheme":"tag:tema@dn.no,2013","term":"DN_Ekspress","relevance":0.8523816466331482,"parent":"Selskap","label":"DN Ekspress"}]}&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:%C3%98konomi" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Statistisk_sentralbyr%C3%A5" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Norge" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Kredittvekst" relevance="0.4"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</h3></div>